Нидерландия планира да предостави около 1 милиард евро за европейски помощен фонд, който самата тя предлага да бъде създаден в борбата срещу коронавируса. Това пише днес в. "Алгемен дагблад", цитирайки нидерландкия министър на финансите Вопке Хукстра, предаде ДПА.

Фондът е предвиден за страни като Италия и Испания, които бяха особено тежко засегнати от пандемията, пише БТА.

Премиерът Марк Рюте заяви пред Нидерландската радиопредавателна корпорация, че би могло да бъдат набрани общо между 10 милиарда и 20 милиарда евро. Отделните страни ще участват според възможностите си.

Предложението е направено вчера. Икономически по-слабите държави ще получават от фонда пари, за да финансират своите системи на здравеопазване. Разликата с кредитирането от Европейския стабилизационен механизъм е, че в случая няма да се налага парите да се връщат.

Нидерландия ще бори Covid-19 по различен начинТези, които са прекарали вируса, обикновено са имунизирани след това


В интервю, излъчено снощи от нидерландско новинарско предаване и цитирано днес от Асошиейтед прес, Рюте казва: "Ние, разбира се, сме солидарни с Южна Европа. Няма съмнение в това".

Предложеният фонд и коментарите на Марк Рюте бяха предшествани от остри критики от южноевропейските страни заради противопоставянето на Нидерландия срещу емитирането на съвместен европейски дълг или така наречените коронаоблигации или еврооблигации, отбелязва АП.