Европейските борсови индекси приключиха първата търговска сесия за седмицата със силни повишения. Данните за забавяне на скоростта на разпространение на епидемията от COVID-19 в много от държавите на Стария континент, включително в Испания и Италия, където коронавирусът взе най-много жертви, изглежда вдъхна оптимизъм на инвеститорите.

Германският бенчмарк DAX 30 затвори с ръст от 5.74%, френският CAC 40 добави 4.61%, а британският FTSE 100 отчете повишение от 2.34 на сто.

На борсите в Милано и Мадрид също се завърнаха позитивните нагласи, като там индексите отбелязаха повишения респективно с 3.1% и 4%.

На фона на все по-малкия брой на новите случаи на заразени с COVID-19, много от държавите обявиха, че вече обмислят поетапното отпадане на ограниченията за придвижване и постепенното възстановяване на икономическата активност.

Германия, Италия и Испания удължиха карантината до 19 април, 12 април и 25 април, респективно. Великобритания обяви, че ще преразгледа мерките след 12 април (когато е изчислено, че заразата може да достигне своя пик в страната).

Правителствата на Австрия и Чехия също дадоха индикации, че от края на месеца могат да започнат поетапно разхлабване на карантината, но засега лидерите на европейските държави са единодушни, че за окончателното завръщане към нормалния ритъм на живот ще са необходими месеци, а не седмици.

Но така или иначе новините за първи път от много време насам са по-скоро позитивни, което изглежда повлия и на финансовите пазари.

Пандемията може да струва над $4 трлн. на световната икономикаВ света няма икономика, която да не е засегната и опустошена от коронавируса


Българската фондова борса не остана встрани от общия позитивен тренд в понеделник, макар че повишенията на индексите в София бяха далеч по-скромни от тези на повечето от европейските им аналози.

SOFIX днес добави малко над процент към стойността си до ниво от 427.78 пункта, а широкият BGBX40 регистрира ръст от 0.46% до 91.07 пункта. Повишението на секторния BGREIT, който следи движението на акциите на дружествата със специална инвестиционна цел, бе с 0.49 на сто до 126.16 пункта.

Оптимизмът се пренесе и отвъд Океана, тъй като от старта на днешната търговска сесия до момента индустриалният бенчмарк на Нюйоркската фондова борса Dow Jones Industrial Average бележи ръст от 5.57 на сто до 22 225 пункта, а широкият S&P 500 добави 5.62% към стойността си в първите часове на търговията.

Nasdaq Composite се повишава с 5.43 на сто.

На стоковите пазари днес петролът регистрира понижения. Фючърсите на американския лек суров петол отстъпват с 5.5% от вчерашните си нива до 26.74 долара за барел, а тези на сорта брент поевтиняват с 3.75 на сто до 32.82 долара за барел.

Златото пък поскъпна с 2.6 на сто до 1 689 долара за тройунция под влияние на завръщащото се търсене на физическия пазар на ценния метал.