Индексът на потребителските цени в Съединените щати за месец март регистрира най-силния си спад от над пет години насам, предава Ройтерс.

Епидемията от COVID-19 се отрази силно негативно върху търсенето на стоки и услуги, като дори рязкото поскъпване на някои от тях, в резултат на образувалите се дефицити в търговската мрежа, не успява да компенсира общото понижение, показва статистиката.

Индексът на потребителиските цени, изчисляван от американското министерство по труда, бележи спад от 0.4% през март на фона на понижението на цените на бензина, хотелските услуги, облеклата и самолетните билети.

Това е най-силният месечен спад от януари 2015 година насам, който идва след отчетеното повишение от 0.1% през февруари тази година.

На годишна база потребителските цени в САЩ през март се увеличават с 1.5%, като ръстът се забавя спрямо отчетените през февруари 2.3 на сто.

Фед осигурява 2.3 трлн. долара за домакинствата и общинитеЦентралната банка на САЩ разкри и повече детайли за своята схема за подкрепа на бизнеса, която ще гарантира финансиране за малки и средни предприятия в размер на 600 милиарда долара

Според икономистите, цитирани от Ройтерс, данните за потребителската кошница за месец март може да са изкривени, тъй като събирането на данни от персонала на министерството е било спряно от 16 март заради епидемията от COVID-19. Освен това за много от търговските обекти, като ресторанти, барове и други заведения, не са събирани данни, тъй като са били затворени.

Ако се изключат волатилните компоненти на ценовия индекс, като храната и енергията, отчетеното понижение за месец март е с 0.1 на сто. Това е и първият спад, регистриран за последните 10 години.