По отношението на тестуване с PCR – първо, всички, които работят в лабораторите имат капацитет за PCR диагностика, защото това е диагностика, която е приета за меродавна в цял свят и именно по нея се води статистиката за заболелите.

Това каза днес на брифинг в Министерски съвет шефът на Националния център за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.

„Когато имаме нисък процент на положителни проби в една лаборатория, се предприема т.нар. метод на пуловете. В смисъл – ако трябва да изследваш 100 материала от болни, от които се очакват около 5% положителни проби, това става обикновено, когато се изследва служителите на всяка болница при първи случаи на коронавирус.

Тогава може да се направи следното нещо, което бе тествано в Националната референтна лаборатория или във ВМА – събират се всички проби на по групи от 5 материала. Когато в тези пет материала имаме положителен, тогава се изследват и отделните проби, за да се установи който от тях е болен, каза още Кантарджиев. По всяка вероятност положителни ще са един или двама най-много.

Това е метод, който въведен по време на Първата световна война, когато масово са се тествали войници за различни болести.

Проблемът е в чувствителността на вируса. Ако той може да докаже много ниско микробно число на вируса, тогава можеш да събираш на едно място по 5 или дори 10 материала едновременно, каза още Кантарджиев.

„Обаче този метод не е чувствителен, или в има много малко вирус във всеки материал, тогава не може да се приложи“, добави още той. Кръстосвайки тестовете, ще можем да понесем първата вълна за масови тестове, допълни Кантарджиев.

Втори опит: Маските отново ще са задължителниПри положение, че човек не разполага с маска, ще може да си сложи шал

Премиерът Бойко Борисов поясни, че вчера са платени 30 000 PCR теста от Южна Корея, а освен това се очакват от 600 000 от Европейската комисия.

„Не ме питайте, как се осигурява въздушен транспорт от друг континент в момента, каза Борисов.

След няколко дни ще ви представим и как ще си изградим и собствено производство на тестове у нас. Така, както започнахме да си произвеждаме очила, маски и шлемове, така ще започнем да си правим и тестове. Това ще стане след 2-3 месеца. Навремето България е имала подобни възможности.

Това ще позволи след време на друг колега на моето място да не изпадне в това положение всеки ден да телефонира, да търси и да се превръща на брокер.

В момента имаме резерв от над 10 000 теста, допълни Борисов.