Североизточната китайска провинция Хъйлундзян, която граничи с Русия, се превръща в ново бойно поле срещу COVID-19.

Властите в Китай отчетоха най-големия дневен ръст на новозаразените с коронавирус за последните шест седмици, което засили опасенията от втора вълна на епидемията в страната, пише Ройтерс.

В неделя в континентален Китай бяха регистрирани 108 нови случая, в сравнение с 99 за предходния ден, което е най-високата стойност от 5 март насам, когато бяха регистрирани 143 новозаразени.

Националната здравна служба съобщи, че 98 от новите случаи са "внесени" от чужбина, като над половината от тях са влезли именно през провинция Хъйлундзян от Русия.

Жителите на малкото погранично градче Суйфенхе доскоро са смятали, че се намират на едно от най-безопасните места в света, но това вече не е така.

Според тях много от техните сънародници са взели решение да се върнат в родината си, което е и основната причина за новата вълна от заразени.

Китайските гранични служби затягат контрола по руската граница и въвеждат строги правила за поставяне на инфектираните под карантина.

Миналата седмица в Суйфенхе бяха въведени ограничения за придвижване, подобни на тези в Ухан, където се предполага, че беше първото огнище на пандемията.

Сухопътната връзка през малкия град остава една от малкото възможности за връщане на китайците в собствената им страна, след като властите в Пекин спряха всички полети от Русия.

Живот след карантината: Уроците на азиатските държави Държавите от региона на Източна Азия са сред най-напредналите в борбата с разпространението на епидемията от коронавируса

Броят на новозаразените на дневна база в Китай все още е много по-нисък от този, който се наблюдаваше в пика на епидемията през февруари, но въпреки това отчита сериозен ръст през последните седмици.

В Суйфенхе и Харбин (столицата на Хъйлундзян) всеки, който пристига от чужбина, е длъжен да остане 28 дни под карантина, след което да се подложи на задължителен PCR тест и на "бърз" тест за наличие на антитела.

Междувременно, в другата част на страната, жителите на Ухан постепенно се връщат към нормалния си ритъм на живот. Пътуванията в провинция Хубей вече са разрешени, но гражданите трябва да имат инсталирано приложение с т. нар. "зелен код", който доказва техния здравен статус.

Потвърдените заразени с коронавирус в Ухан надхвърлиха 50 000, докато смъртните случаи в града бяха най-малко 2 500.