Седмицата стартира с понижения за водещите борсови индекси в азиатско-техоокеанския регион, а на стоковите пазари петролът поскъпна след новината за решението на ОПЕК и техните партньори, включително Русия, да намалят добивите с рекордните 9.7 миилона барела дневно.

Фючърсите на американския лек суров петрол добавиха 3.5% към стойността си - до ниво от 23.52 долара за барел, а сортът брент отчете повишение от 3.4 на сто, до 32.58 долара за барел.

На капиталовите пазари обаче преобладаваха песимистичните настроения, като една от причините бяха данните за увеличаващия се брой на новозаразените с COVID-19 в Китай.

В страната нарастват опасенията от втора вълна на епидемията, която може отново да блокира втората по големина икономика в света.

Днес борсовите индекси в континентален Китай отчетоха спад от около половин процент. В Хонконг борсата днес е затворена след католическия Великден.

В Япония Nikkei 225 бележи понижение от 1.4 на сто, а в Южна Корея KOSPI отстъпва с 1.2 на сто.

За 3 седмици: 10% от работещите американци са без работаОбщият им брой за последните три седмици вече възлиза на 16.8 млн. души, което представлява над 10% от трудещите се американци, обявиха от Института за икономическа политика.

Златото поевтиня с 1.2% в сутрешната търговия до ниво от 1 731 долара за тройунция.