Обемът на брутния вътрешен продукт (БВП) на развитите страни през второто тримесечие може да се свие с 35% спрямо първите три месеца на тази година заради разпространението на коронавируса. Това се посочва в доклад на главния икономист на американската инвестицинна банка Goldman Sachs Ян Хациус, цитиран от ТАСС.

Според него този спад четворно ще превиши предишното рекордно понижение на БВП, отчетено през 2008 г. в разгара на световната финансова криза. Хациус отбелязва, че е сложно да се прогнозира колко бързо икономиките ще се възстановят от този шок, тъй като не се знае кога ще бъдат отменени ограниченията за дейността на предприятията в различните страни, въведени заради пандемията от коронавируса.

Какво обаче се случва в част от големите икономики? Какъв спад на БВП очакват във Франция, Испания, Италия, Русия и САЩ. Вижте повече:

Италия:

Италианската асоциация на предприемачите Confcommercio прогнозира свиване на икономиката на страната през април с 13% заради кризата с коронавируса. За първото тримесечие на годината очакванията са за спад с 3.5 на сто. Това се посочва в публикувания днес доклад на анализаторския център на асоциацията.

По данни на центъра равнището на потребление този месец ще спадне с над 31% спрямо същия период на миналата година. За първите три месеца на годината се очаква понижение на потреблението с над 10 на сто.

Най-силно пострадал е туристическият сектор, спадът на чуждестранния туризъм е достигнал 95% в края на март.

Франция:

Френското правителство очаква спад на брутния вътрешен продукт (БВП) с 8% през 2020 година, заяви днес пред Радио Монте Карло и телевизия RMC/BFMTV министърът на икономиката Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес. Той каза това след продължаването на извънредните мерки заради коронавируса до 11 май.

Неговият колега, министърът на публичните дейности и финанси на Жералд Дарманен, заяви днес пред радио France Info, че бюджетният дефицит на Франция ще достигне рекордните за периода след Втората световна война 9% от БВП.

Световната банка очаква 3.7% спад на БВП на България за 2020 г.Ограничените мерки в подкрепа на местния бизнес може да удължат възстановяването в реалната икономика, казват от финансовата институция

Великобритания:

Британският брутен вътрешен продукт (БВП) може са спадне с до 30% в периода април-юни, посочил пред колеги британският финансов министър Риши Сунак, информира в. "Таймс".
Сунак е обсъдил възможността за спада на БВП с между 25 и 30 процента през второто тримесечие, отбелязва вестникът, цитиран от Ройтерс.

Русия:

Спадът на руската икономика ще бъде около 5 на сто в края на 2020 година, ако карантинните мерки, взети заради разпространението на новия коронавирус, бъдат удължени. Това прогнозира днес председателят на Сметната палата на Русия Александър Кудрин в интервю за телевизионния канал РБК.

БАН: 2.4% икономически спад в най-добрия случай, 5.7% в най-лошияТри сценария за макроикономическите последствия у нас от борбата с COVID-19 предлага Институтът за икономически изследвания при Българската академия на науките

Япония:

Японската икономика е напът да се свие с рекордните 25% през сегашното тримесечие въпреки обявения вчера правителствен пакет от мерки за преодоляване на последиците от коронавируса, засегнал потребителските разходи и растежа на компаниите.

Това се прогнозира в доклад на инвестиционната банка Goldman Sachs. Според експерти на инвестиционната банка износът ще намалее с 60% в периода април-юни.

Свиването на третата по големина икономика в света би било най-голямото, откакто се води статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) през 1955 г., посочва БТА.

Германия:

Водещите германски институти за икономически изследвания прогнозират спад на германския брутен вътрешен продукт (БВП) с 4.2% тази година заради последиците от коронавируса.

Горанов: Готвим се за най-негативния сценарий и спад на БВП с 3%В актуализирания бюджет ще бъде заложен спад на приходите с 2.4 милиарда лева и увеличение на разходите с 1.07 милиарда лева.

САЩ

Брутен вътрешен продукт на страната може да се понижи с до 30% през второто тримесечие на 2020 г. и с 5% за цялата година. Това прогнозират от PIMCO. Една от най-големите компании за управление на активи очаква и ръст на безработицата до 20% в САЩ през 2020 г.