Световната здравна организация предупреждава, че употребата на алкохол не само че не предпазва от коронавирус, но може направи човешкия организъм много по-уязвим на болестта.

Европейският офис на СЗО посочва в изявление, цитирано от Marketwatch, че консумацията на алкохолни напитки компрометира имунната система и увеличава риска от усложнения при евентуално заболяване.

"Затова хората трябва да ограничат употребата на алкохол, особено по време на пандемията от COVID-19", твърдят експертите на организацията.

Освен това те предупреждават, че алкохолните злоупотреби водят и до редица други последствия, сред които ръст на домашното насилие, рисково поведение и депресия.

От СЗО определят като "опасен мит" твърденията, че алкохолът предпазва от заразяване с COVID-19.

"Злоупотребата с алкохол отнема живота на над 3 милиона души по света всяка година. Съществуващите ограничения за продажбите на спиртни напитки трябва да се спазват стриктно по време на настоящата епидемия и дори да бъдат засилени", призовават от Световната здравна организация.

В японски болници ще ползват алкохолни напитки за дезинфектантиПроизводители на саке започнаха да произвеждат силни алкохолни напитки, за да отговорят на търсенето на дезинфектанти

Предупрежденията на медиците обаче изглежда нямат кой знае какъв ефект, ако се съди по статистиката за продажбите на алкохолни напитки.

Само в Съединените щати се наблюдава рязко повишение на консумацията в края на март и особено на онлайн поръчките за доставка по домовете. По данни на Nielsen онлайн продажбите на алкохол бележат рекорден ръст от 243%.