Цената на кафето скочи през последния месец, след като мерките срещу коронавируса по света подхраниха търсенето на стоката.

Фючърсите на кафето арабика в Ню Йорк, отразяващи доставките за месец май, добавиха 15% през последния месец, като се търгуват на цена от около 1.20 долара на паунд.

Договорите по фючърси представляват споразумение за продажба или купуване на даден актив на цени, очаквани в определен момент в бъдещето. Тези договори показват очакванията на хората относно цените на кафето на по-късен етап.

Настоящото поскъпване идва след няколко месеца на волатилност в цената на кафето, която удари дъно от около 97 цента за паунд в началото на февруари тази година.

Цените обаче скочиха, като в края на март фючърсите върху кафето достигнаха цена от 1.29 долара, постигайки ръст от 30% спрямо февруарското си дъно.

Паника

Потребителското търсене на кафе не спада въпреки пандемията, което помогна за скока в цената на стоката, посочват Максимилиан Коупстейк и Стив Полард от брокерската фирма Marex Spectron, предава CNBC.

„За много други стоки, като метал или петрол, определено има голям спад в търсенето, но това не важи за кафето., казва Коупстейк, изпълнителен директор за продажбите на кафе в Европа. „Там просто има промяна от един вид потребление към друг вид – от консумация навън към консумация у дома”, добавя той.

Бизнесите, които се занимават с консумацията на кафе извън дома понасят сериозен удар във всички региони, посочва анализаторът.

На фона на това, тези които продават кафе чрез супермаркети и магазини за потребление у дома се радват на скок в търсенето в резултат на пандемията, която задържа много хора принудилтелно по домовете им и провокира паническо презапасяване.

По думите на Коупстейк, хората държат килерите си пълни с цел да не излизат до магазина често, поради което има голяма промяна на пазара на кафе.

Верига за доставки

От гледна точка на веригата за доставки, мерките срещу коронавориса пречат на процеса по доставяне на кафето до крайните потребители, казва анализаторът.

„Тъй като кафето е хранителна стока, дори и дадена страна да е затворена, хората работещи във веригата за доставки се разглеждат като жизнено важни служители. Поради това от правна перспектива, всеки във веригата има право да продължи да работи, да събира, мели, обработва, опакова и доставя”, казва той.

Маршрутите за доставка също са нарушени от коронавируса, като според анализаторите транспортните проблеми могат да окажат вреди в по-дългосрочен план.

„Данните предполагат, че ако искате кафе, ще получите. Но това са данни с леко забавяне, поради което навярно показавт ситуацията към края на миналата седмица, като може да има промени в бъдеще”, казват те.

Силен щатски долар

Има и други фактори, които оказват влияние на цените.

Коупстейк и Полард посочват, че досега през годината силният щатски долар е държал цените на едно ниво, тъй като прозводителите от страни като Бразилия са предпочитали да изнасят кафето поради добрия валутен курс.

Защо да спрем да пием лате?Знаете - онази чаша с изкусителна пяна, която си купувате три пъти на ден, за да оцелеете в работната джунгла

През търговската 2019/2020 година наличностите на производителите са на дефицит, поради което се разчита на излишъци от предходни периоди, а това от своя страна вдига цената на кафето.

Според Коупстейк и Полард, има поле за широк дебат какво ще стане с цените на кафето, когато пандемията отмине и паднат ограниченията по света.

Двамата не знаят дали увеличеното потребление на кафе у дома ще компенсира спада на бизнеса с кафе свързан с ресторантите, баровете и кафенетата.

Според тях през 2020/21 хората ще започнат да разчитат предимно на запасите си и ще спрат масово да купуват кафе от магазините, като в резултат на това допълнителното търсене на стоката ще се изпари през следващата година, прогнозират анализаторите.