От взетите положителни проби от т. нар. "бързи тестове" в софийските квартали Филиповци и Факултета в сряда и четвъртък 50% са били потвърдени като положителни и на PCR тест. Това съобщи директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той допълни, че епидемиологичните проучвания в момента продължават.

Положителните потвърдени случаи на COVID-19 в софийските квартали Факултета и Филиповци са 10, съобщиха по-късно от пресцентъра на Районната здравна инспекция в София в уточнение на изнесените данни.

"За последните два дни в двата квартала са направени 160 бързи теста. 20 от тези 160 теста са показали положителен резултат и на тези 20 са взети проби за PCR тест. От тези 20 проби, 10 са потвърдени като положителни", уточняват от РЗИ София.


"В София не се наблюдават други подобни струпвания на случаи в отделни райони и квартали", уточни ръководителят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той допълни, че и едни от най-тежките случаи в болниците също са от тези квартали.

Според ген. Мутафчийски главната цел в момента е да се открият заразените лица и активните вирусоносители, на да се прави епидемиологична картина на преболедувалите.

Междувременно в двата столични квартала вчера се стигна до сблъсъци с полицията, а днес в социалните мрежи се организираха и протести на част от техните жители, но за момента, според органите на реда, ситуацията е спокойна.

"Не става дума за дискриминация, а става дума за опит да локализираме заразата и да запазим живота на хората, които са там, на техните близки и съседи. Апелирам да се подкрепят тези мерки", заяви пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова в коментар на създалото се напрежение в двата столични квартала.

Случаите на COVID-19 у нас нарастват с 42 Общият брой на случаите достига 825, като активните са 646.


Кметът Фандъкова подчерта, че мерките са наложени заради големия брой заразени с COVID-19 в тези квартали.

"Открити бяха семейни огнища на заразата, които имат много голям брой контактни лица", посочи тя.

Фандъкова каза още, че общината заедно с БЧК имат готовност за раздаване на хранителни пакети на хората във Филиповци и Факултета, за които има ограничения да се придвижват в града.

"Ще бъдат предоставени хранителни пакети след празниците чрез кмета на район Красна поляна", уточни тя.

Информацията е актуална към 12:50