Позитивните настроения преобладават днес на пазарите в азиатско-тихоокеанския регион, след като снощи и на Уолстрийт търговията приключи с повишения за борсовите индекси.

Dow Jones Industrial Average затвори с ръст от 0.2 на сто, а широкият S&P 500 добави 0.6% към стойността си.

Заявката на американския президент Доланд Тръмп за поетапно отваряне на икономиката и надеждите, свързани с откриването на лекарство за COVID-19, вдъхнаха надежди на инвеститорите.

Учени от университета в Чикаго са изследвали ефектите от лечение с експерименталния медикамент ремдесивир, произвеждан от Gilead Sciences, върху 125 пациенти, заразени с коронавирус. Пръвоначалните данни показват тяхното "бързо възстановяване", но все още извадката е твърде малка, за да се правят по-общи изводи, предупреждават медиците.

Междувременно стана ясно, че за последните четири седмици над 22 милиона американци са загубили работните си места. Това означава че нивото на безработицата в най-голямата световна икономика се е повишило от 3.5% през февруари до около 15 на сто.

Финансовите пазари обаче изглежда предпочетоха да обърнат по-сериозно внимание на позитивните новини, което в пълна степен важи и за днешната борсова сесия в азиатско-тихоокеанския регион.

Повишения на европейските борси, спад на Българска фондова борсаПо-рано днес стана ясно, че само за четири седмици, щатската икономика е загубила над 22 млн. работни места.


Японският индекс Nikkei 225 се повишава с близо 3%, в Хонконг Hang Seng добавя малко над 2% към стойността си, а южнокорейският KOSPI отчита повишение от 3.3 на сто.

В континентален Китай Shanghai Composite регистрира по-скромен ръст от 0.8%, след като стана ясно, че през първото тримесечие на годината китайската икономика е отчела първия си спад от 1992 година насам. Брутният вътрешен продукт на Поднебесната империя за първите три месеца на 2020 г. бележи спад от 6.8 на сто.