Ще станем ли свидетели на облекчаване на мерките у нас след Великденските празници?

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви на 3 април, че „ще облекчим мерките за борба с коронавируса след три поредни дни на спад в броя на заразените".

Условието вече е изпълнено, тъй като в рамките на последните 24 часа са отчетени само 16 нови случая. Вчера те бяха 32, а в предходните два дни съответно 46 и рекордните до момента 53.

Борисов: Ще облекчим мерките след 3 поредни дни на спад

Въпреки тридневното понижение на новозаразените, мерките може и да не се облекчат, тъй като пътуванията на софиянци към провинцията, планинските и морските курорти по всяка вероятност ще доведе до бум на заболеваемостта по тези места.

Щабът говори:

Началникът на Оперативния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски обяви днес сутринта, че се очаква повишаване на заболеваемостта, защото много хора са напуснали столицата и не се спазва физическата дистанция.

Шефът на Пирогов е на същото мнение:

След 10 дни ще усетим резултатите от пътуването по Великден. Това заяви в ефира на БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов по повод Великденските празници и извънредните мерки за борба с разпространението на коронавируса у нас.

"Ще го усетят хората не толкова в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в столицата. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове. Ще има увеличение категорично.

Обратно към София:

„Големият въпрос сега е как ще се приберат тези хора, които излязоха оттук. Не е въпросът да се надхитряме. Дано тия хора да са разбрали, че със своето поведение са обидили другите, болшинството от хора, които се лишават и спазват дисциплината“, каза още Маринов.

„И на второ място – дано тяхното безотговорно поведение не доведе до нов бум в началото на май, което да наложи втвърдяване на мерките и налагане на други още по-рестриктивни мерки, допълни още той.

Последните данни:

894 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб.

През днешния ден са доказани още 10 нови случая, като 6 са в област София, 2 в област Сливен, 1 в област Пловдив и 1 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят.

259 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 36 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 19 април: 479 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 415 на жени.

COVID-19 по света:

Броят на потвърдените заразени с коронавируса в Турция днес достигна 86 306 души, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс.

Това е най-високият брой освен в няколко страни от Европа и в САЩ, повече дори и от обявеното от Китай.

Таджикистан - страна без коронавирус и с футболФутболният сезон в азиатската страна стартира по план днес

Починалите по света от Covid-19 надхвърлиха 160 000, като почти две трети от тях в са в Европа, съобщи АФП, цитирайки данни от официални източници.

Към 14 часа българско време са регистрирани общо 160 685 смъртни случая от 2 334 130 заразени в 193 държави и територии след появата на епидемията в Китай през декември 2019 г.

От тях за най-малко 518 900 се смята, че са се възстановили.

Поне две държави по света са изследвали по над 10% от населението си за COVID-19, сочи справка на Profit.bg. Вижте кои са те:

В кои държави се правят масови тестове на COVID-19Поне две държави по света са изследвали по над 10% от населението си за COVID-19