Цената на щатския лек суров петрол се понижи до нива, невиждани от 1999 г. насам, след сериозен спад на търсенето, както и изчерпването на капацитетите на резервоарите за съхранение на суровината.

Цената на барел петрол от този сорт се понижи с 22.82%, до 14.10 долара.

Анализаторът на ANZ Даниел Хайнс каза пред CNBC, че една от причините за сериозното понижение в цената е изтичането на майския фючърсен контракт, което ще се случи утре (21 април).

Фючърсният контракт за юни отчита спад от 5.87%, до 23.56 долара за барел.

При нормален пазар спредът между спот цената и фючърския контракт е около 40-50 цента за барел. В момента тази разлика варира около 8-10 долара за барел. Инвеститорите продават майския контракт и по всяка вероятност се насочват към този за юни месец, каза още Хайнс.

Търсенето на петрол, а оттам и на петролни продукти (бензин, дизел, керосин и др.), отчита сериозен спад по време на пандемията от коронавирус в световен мащаб.

Това принуди големите петролни производители да намалят драстично добива си, но поне за момента това не оказва положително въздействие върху цената.

Според част от анализаторите понижението на добива не е достатъчно в настоящата си форма.

„Доста дълго време отне на пазарните участници да осъзнаят, че действията на OPEC+ не са достатъчни да спрат понижението на цените", каза Стефан Инес, главен пазарен стратег от Axicorp.

Анализатор: Петролът може да поевтинее до 10 долара за барелПрез април цената на сорта Брент ще се понижи до около 10 долара и по всяка вероятност ще остане около тези нива през второто тримесечие на 2020 г.,

Междувременно, продължават притесненията, че петролните складове и резервоари в САЩ скоро могат да изчерпат капацитета си.

Само от началото на март запасите в съоръжението в Къшинг, Оклахома, което е основното за съхранение на петрол в САЩ, са се увеличили с 50%, сочат данни на ANZ Bank.

За времето на написването на този материал цената на барел лек щатски петрол се понижи до 13.45 долара.

Сортът Брент също се търгува с понижение, но от 3% до 27.17 долара за барел.

Русия: Танкерите вече са плаващи туби с петролРусия иска конструктивни преговори за ситуацията на петролния пазар и не вижда алтернатива на диалога