Министър-председателят се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, след като насроченото за днес извънредно парламентарно заседание пропадна.

Внесохме искане за изслушване, в което щяхме да поставим вашите питания и очаквания за бъдещето. Уви, това не се случи, защото правителството през дните на кризата създаде хаос, внушава ви страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата. Днес не пожела да дойде и да отговори на актуални въпроси.

Хаосът създават с постоянна смяна в позицията, понякога и в рамките на един ден (задължително с маски, без маски, отваряме пазарите, затваряме пазарите, мярката 60/40). Хаос и непостоянство, което поражда непредсказуемост и напрежение.

Правителството и Борисов лично ви всяват страх и създават стрес. В най-тягостните дни говори за идващия ад, катафалки, хладилни камиони за трупове, детски площадки, превърнати в морги. Вместо да ви даде надежда и ясен път и перспектива за извеждане на България от тази криза.

Използват страха, за да скрият безсилието си. Разделят ви, настройват ви едни срещу други, за да ви владеят. Настройват ви едни срещу други - София срещу провинция, спазващи каранитна срещу неспазващи, един щаб срещу друг щаб.

Правителството се храни от тази раздяла и от страха. Докато вие сте сковани в домовете си от страх, държавата абдикира от задълженията си и грижата за вас, каза още Нинова.

90% от социално икономическите мерки, които предлагат, са кредит – на фирми, които фалираха, на хора, които са безработни и няма как да ги връщат. Мярка 60/40, от която се възползва футболен клуб на олигарх, близък до властта. Помощ от ББР, от която се възползва колекторска фирма, за да дойде в домовете ви и да ви тормози по време на криза.

Вижте какво прави светът в този момент – безвъзмездна помощ, помощ във всяко семейство, в Гърция, в Германия, във Франция; помощ за фирмите, отлагане на кредити, намаляване на лихви, опрощаване на такси за малкия и среден бизнес, посочи Нинова.

Борисов: Пращаме документите за еврозоната тази седмицаВъпросът дали е добре да сме в еврозоната не смятам, че трябва да се поставя под съмнение, каза финансовият министър Владислав Горанов

Управляващите призоваха за съгласие всички парти в този тежък момент, но не приеха нито едно предложение от нашия разумен, алтернативен план за хората. Една минимална заплата с осигуровките, опрощаване на такса смет на неработещи бизнеси, помощ за общините на първа линия и имат затруднения и т.н. Уж искано съгласие, но неприета нито една мярка от плана на опозицията.

Правителството нямаше план в началото на кризата, а сега работи на принципа проба-грешка. Ние днес искаме ясен план за извеждане на България от кризата, заяви тя.

Затова не се отказваме от парламентарните механизми и днес внесохме отново за втори път искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание.

Извън икономическите, социалните и здравните въпроси, които обсъждаме, стои и въпросът за институциите, парламентаризма и държавността в България.

Днес Борисов лично даде пример, че за него такива думи не съществуват. Това е поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура, завърши Нинова.