Масирани разпродажби се наблюдаваха на европейските капиталови пазари по време на деншната борсова сесия. Търговията на Уолстрийт също стартира с резки понижения за основните борсови индекси.

Сривът в цената на петрола и мрачните прогнози за финансовите резултати на много от компаниите допринесоха за негативните настроения на инвеститорите.

Все повече икономисти са на мнение, че настоящата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19, ще бъде по-тежка от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

В момента фокусът на пазарните участници е насочен и към корпоративните отчети за първото тримесечие на 2020 година, от които се очаква повече яснота за това доколко негативните ефекти са се отразили на отделните сектори към края на март, когато епидемията вече бе довела до въвеждането на строги ограничителни мерки в много държави по света.

Днес водещият борсов индекс на борсата във Франкфурт DAX 30 отстъпи с близо 4% от вчерашните си нива, а френският CAC 40 се понижи с 3.8 на сто. Във Великобритания FTSE 100 регистрира спад от малко под 3%.

"Кървавата баня" не подмина и Българската фондова борса, където SOFIX отстъпи с над 4%. Акциите на Химимпорт поевтиняха с 6.42%, а тези на Първа инвестиционна банка и Трейс Груп Холд се понижиха с близо 10 на сто. Книжата на Софарма също отстъпиха с над 5% от вчерашните си нива.

Очаква ли се ръст в цената на кафето? Част от държавите, потребяващи най-много кафе увеличават запасите си


Разпродажбите на стоковите пазари също продължиха по време на днешната търговска сесия. Цената на петрола се върна на "положителна" територия, но въпреки това остава доста по-ниска от нивата отпреди седмица.

Днес фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юнио се понижиха с над 40% до ниво от малко над 12 долара за барел, а тези на сорта брент отстъпиха с 25% до 19.13 долара.

Защо цената на петрола стана отрицателна?За първи път в историята цените на

Златото поевтиня с малко над процент до ниво от 1 693 долара за тройунция.