Мярката 60/40 работи. За 1 месец общият брой на регистрираните безработни е 80 000, като в същия този месец почти 15 000 намериха работа.

Това заяви пред Нова телевизия Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Мярката е в сила от 13 работни дни, като за този период 72 000 души са запазили своята работа. Друг показател за това, че мярката работи, е, че почти една седмица вече отчитаме намаляващ брой на хората, които се регистрират като безработни вследствие на кризата.

В момента в бюрата по труда се регистрират средно по около 2 300 души на ден, отчете Сачева.

Желанието да се критикува в момента е изключително силно, но е факт, че мярката работи за работодателите, които искат да запазят своите хора, каза още тя.

Упреците, че се дават пари хората да си седят вкъщи са неоснователни, според нея. Едно от условията е те да са в непълно работно време. То се установява както поради липсата на достатъчно работа в момента, така и поради това, че част от бизнесите са спрени със заповед на държавен орган.

Държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. Затова изплаща 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която работникът действително работи, уточни Сачева.

Как COVID-19 ще промени света на бизнеса? Понякога промените настъпват толкова бързо, че е трудно да се разграничат катастрофите и новите възможности

Тази мярка - не на последно място, дава възможност и да продължим да събираме осигурителните вноски и данъците, които са необходими за издържане на социалната система, допълни социалният министър.

48.5% от заявленията по мярката 60/40 са от хотелския и ресторантьорския бранш. В момента хората и компаниите, които са в неформалния сектор, са в по-неблагоприятна позиция.

Ние обаче трябва да насочим ограничения обществен ресурс там, където има най-голяма коректност към държавата. Солидарността трябва да бъде най-вече към тези, които са били солидарни на първа линия. Едва след това започваме да се грижим за всички останали, посочи експертът.

Надявам се тази криза да бъде добър двигател за намаляване на сивия сектор, защото той е във вреда на самите хора, които са част от него, допълни Сачева.

В министерството на туризма се работи активно по допълнителни мерки за туристическия бранш. Ние конкретно ще предложим в рамките на ОПРЧР допълнителна мярка на стойност 150 млн. лв. за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките за секторите, които са най-пряко засегнати от кризата, а туристическият бранш, без съмнение, е един от тях, завърши министърът.