Безредиците в парижките предградия продължават, въпреки строгата карантина заради пандемията, предава БНР. Инцидентите избухнаха след катастрофа на младеж при преследване от полицията.

Училищна сграда е била подпалена през нощта в Женвилие, а спорадични инциденти са избухвали в Нантер, Клиши, Вилньов ла Гарен.

Опожарени са автомобили и контейнери за смет, младежи са замервали с пиратки полицията, която е отвръщала със сълзотворен газ.

Девет души са задържани, като засега няма данни за пострадали.

Напрежението расте от събота, когато 30-годишен мъж на скутер се блъсна във вратата на полицейска кола при опит за проверка. Свидетели на инцидента твърдят, че полицаите са отворили вратата умишлено. Случаят взриви социалните мрежи и доведе до улични бунтове.

От болницата, където е бил успешно опериран, младежът призова да се прекратят безредиците. Той е подал жалба срещу полицията.

Европейският съвет ще обсъди излизането от карантинатаПътят пред нас до преодоляването на кризата е дълъг, трябва да бъдем по-решени да преодолеем различията си, посочва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел


През 2005 г. подобен инцидент предизвика почти цял месец метежи в парижките предградия с преобладаващо имигрантско население.

Карантината заради пандемията на COVID-19 е изпитание за крехкия мир в тези райони, където мерките за изолация се спазват трудно, а смъртността от коронавирус е сред най-високите в страната.

Социалното неравенство е и основният мотив за решението на президента Макрон да планира постепенно отваряне на училищата от 11 май, което обаче среща много резерви.

Близо 20 800 са вече жертвите на коронавируса във Франция, въпреки че броят на заболелите постепенно намалява.