Кризата дойде асиметрично, но всички сме наясно, че само като единна Европа едновременно можем да излезем от кризата, това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн заседание на Европейския съвет.

„С новата пътна карта за възстановяване искаме да вдъхнем оптимизъм”, допълни Борисов.

По думите му към момента "7.5% от БВП на ЕС е заминал, трилиони долари са загубени, безработните са милиони". ЕС отпуска 540 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията, каза още Борисов.

Премиерът заяви още, че на Съвета е станало ясно, че на 6 май отново ще се преговаря по финансовата рамка, ще се обсъжда и нов фонд за излизане от кризата.

Тече един спор, който винаги е бил – грантове или кредити. Държавите със слаби икономики предпочитат грантове, а силните казват – даваме ви кредити – вземете колкото ви трябва, след това ще ги върнете. Ако искате грантове – направете си данъците като при нас.

Ген. Мутафчийски: Коронавирусът води до трайни уврежданияВсе пак, обаче, има много време до 1 и 6 май и не е ясно дали София и големите градове ще бъдат затворени.

Борисов посочи, че данъците в Германия са 40%, а у нас – 10%.

"Надявам се юли месец да влезем в чакалнята на еврозоната", каза още той.

Борисов обяви още, че след мярката 60/40 са заделили 173 млн. грант, който са взели от други европейски програми, за подпомагане на над 20 000 малки фирми, които имат спад на оборота от 20% заради пандемията.

„Между 3000 и 10 000 ще се паднат на малка фирма. За тази мярка взимаме пари от програмата „Иновации и конкурентноспособност”. Подкрепата на малките фирми ще стартира през май”, обяви той и подчерта, че е поискал да може да вземе още 200 -300 млн., за да може да бъдат подкрепени и средни фирми.

България все още не е теглила заем, въпреки големите разходи с кризата с коронавируса, допълни Борисов.