Новите случаи на заразени с коронавирус у нас, регистрирани за последното денонощие, са 90.

От тях в болница са приети 21.

Така общият брой на потвърдените заболели в страната вече е 1171. Увеличението е с 8.3% от вчера до днес.

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Активните области са 13, а активните случаи - 890.

София е на първо място с 29 нови случая. Следва Видин с 18 случая, Плевен с 12, Благоевград с 11, Кюстендил с 5, Сливен с 5, Русе с 3, Ямбол с 2, Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив са с по 1.

Има 10 нови случаи на заразени деца. Техните симптоми са леки и не се налага да бъдат настанени в болница. В Благоевград има 3 случая на деца, в София 2, във Видин 2, в Кюстендил, Перник и Бургас е регистриран по един случай.

Заразените сред медицинския персонал са вече 129 души, 11% от всички случаи. Новите заболели медици са 34. В София са 21, във Видин 12 и в Пловдив 1.

Излекуваните са 193 души, или 16.5% от всички заразени. Има трима нови излекувани.

Починалите са двама през последните 24 часа. Общият им брой вече е 52, или 4.4% от всички случаи.



Над 1000 тестове са направени за денонощието, заявиха от Националния оперативен щаб в отговор на журналистически въпрос.

Големите новозаразени групи са в огнищата, които се изследват. При тестване на случайни групи повечето резултати са отрицателни, заяви ген. Мутафчийски.

Винаги сме казвали, че 5-6 дни след Великден ще имаме ръст в новозаразените, посочи още той, обяснявайки на какво се дължи повишеният брой нови случаи на коронавирус у нас.

Към вчера има 13 пациенти с коронавирус, приети във Видинската болница, трима са от старческия дом в село Гара Орешец, съобщи началникът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

25 са заразените медици в здравното заведение, като те са пръснати в различни отделения, стана ясно още на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

В болницата има кръстосване на движението на заразените заради специфичния начин на работа, което е благоприятствало разпространението на вируса, смятат експертите.

Доктор Пенчев заяви, че заразата сред медиците обикновено възниква, ако са снижени изикванията за носене на лични предпазни средстава и употребата на дезинфектанти.

Колегите все още на някои места не ползват предпазните средства, посочи и главният здравен инспектор сдоц. д-р Ангел Кунчев.