Коментирайки изявлението на Ангела Меркел, че Германия е още в началото на епидемията и това на външния министър на страната, който препоръча да се отпише летниян сезон, началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса у нас ген. Венцислав Мутафчийски каза, че Ангела Меркел е един от реално говорещите политици.

Рядко можете да чуете от нейните уста оптимизъм, който биха искали да чуят хората.

От нейните уста се чува реализъм, а тя се позовава твърдо на мнението на експертите около нея, според Мутафчийски.

Относно туристическия сезон много трудно могат да се дадат отговори. Най-вероятно международният туризъм със сигурност не може да влезе в съображение това лято.

Въпросът е за вътрешния туризъм, но още е много рано да се дадат прогнози в тази насока, според началника на щаба.

По отношение на разхлабването на мерките, това се дискутира непрекъснато, колкото и нелепо да звучи в тези дни, в които има ескалация на заболелите, каза Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски: Коронавирусът води до трайни уврежданияВсе пак, обаче, има много време до 1 и 6 май и не е ясно дали София и големите градове ще бъдат затворени.

Това нещо обаче не спира да се коментира и да се търсят начини и приемливи варианти, защото всяко разхлабване на мерките носи риск за повишаване на заболяваемостта.

На въпрос дали ще има затворени градове по време на предстоящите празници, Мутафчийски каза, че щабът не затваря градове, а докладва актуалната ситуация, след което правителството взема решение за това.

По отношение на предстоящи празници обаче сме разтревожени, допълни още Мутафчийски.