Европейските борсови индекси изпратиха седмицата с понижения. Изглежда негативните макроикономически индикатори надделяха над надеждите за облекчаване на ограничителните мерки срещу COVID-19 в повечето европейски държави.

На борсата във Франкфурт DAX 30 днес загуби 1.7% от стойността си, британският FTSE 100 отчете спад от 1.3 на сто, като с толкова се понижи и френският CAC 40.

Регионалният бенчмарк Euro Stoxx 50 днес регистрира спад от около процент и половина, с което общото му понижение за изминалата седмица достигна 2.7 на сто.

Българската фондова борса бе сред малкото позитивни изключения на европейските капиталови пазари днес. Родният борсов бенчмарк SOFIX добави 1.35% към стойността си, затваряйки на ниво от 448.61 пункта.

На седмична база той успя да отчете минимален ръст от 0.3 на сто.

Общият изтъргуван оборот за периода от 21 до 24 април на MTF SOFIA пък възлезе на 5.4 млн. лв.

Търговията на Уолстрийт стартира колебливо в следобедните часове, като все пак към момента основните индекси регистрират леки повишения. Dow Jones се повишава с 0.1 на сто, а широкият S&P 500 е нагоре с около половин процент.

Според анализаторите, цитирани от Ройтерс, основният "двигател" на пазарите отвъд Океана остават надеждите за постепенно разхлабване на карантинните мерки в някои щати.

Европа се нуждае от поне още 500 млрд. евроМинистрите на финансите на Европейския съюз се договориха на 9-и април за спасителни финансови мрежи на обща стойност 540 млрд. евро за държавите, компаниите и работещите.


Негативните данни от корпоративните отчети обаче не вдъхват кой знае какъв оптимизъм на инвеститорите.

Днес акциите на Boeing Co поевтиняха с над 4% в началото на сесията, след като американският авиопроизводител обяви, че смята да съкрати производството на 787 Dreamliner наполовина.

Дяловете на Intel пък загубиха над 3%, след като производителят на чипове занижи прогнозите си за финансовите резултати през второто тримесечие.

На стоковите пазари цената на петрола се стабилизира след турбуленциите от последните няколко дни и към момента юнските фючърси на американския лек суров петрол се търгуват на ниво от около 17 долара за барел, или с около 3% над вчерашните нива.

Но въпреки това "черното злато" е на път да приключи седмицата със спад от над 7 на сто.

Златото пък отстъпи с малко над половин процент спрямо вчерашните си нива до 1 735 долара за тройунция, но все пак е на път да регистрира седмичен ръст от близо 2 на сто.