Новите случаи на заразени с коронавирус у нас, регистрирани за последното денонощие, са 63.

Има два нови случая на заразени деца - в Плевен момче на 4 г. и в София момиче на 12 г. Те са с лека симптоматика и не са настанени в болница.

Новите случаи сред медицинския персонал са 6. Така вече има 135 случая на медици или 11% от всички заразени.

Общият брой на потвърдените заболели в страната вече е 1234. Увеличението е с 5.4% от вчера до днес.

Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Активните случаи са 983.

Най-голямо количество нови случаи има в Плевен -19. Седем от тях са от завод Мизия. В София има 16 нови случая. Във Видин има седем нови случая, Благоевград 5, Бургас 4, Кюстедил 3, Стара Загора 3, Силистра 2, Пазарджик, Пловдив. Перник и Ямбол по 1.



Излекуваните са 197 или 16% от всички заразени лица. Има четири нови излекувани, от които единият е интересен случай. Това е лице в Пирогов, което е било интубирано 38 дни. Това е трети интубиран, който е оздравял, каза Мутафчийски.

Починалите за денонощието са двама – мъж на 95 г. с множество придружаващи заболявания и жена на 73 години с карцином на бял дроб. С тях общият брой на починалите става 54 или 4.4% от всички заразени.

Предпазват ли ни двуслойните самоделни маскиПо-късно обаче беше констатирано, че дори и обикновените хирургически маски могат значително да забавят разпространението на SARS-CoV-2 и на други респираторни инфекции. В болница са настанени 295 пациенти като 41 от тях са в интензивни отделения. Най-голям е броят в София, където общо случаите са 639, а 149 са в болница, 27 от които в интензивни отделения.