Краят на извънредното положение е близо. Това стана ясно от изказване на премиерът Бойко Борисов днес. За 44-те дни след неговото въвеждане в страната, разпространението на COVID-19 продължава да нараства, като до момента са регистрирани 1247 заразени и 55 фатални случая.

В активна карантира към момента у нас се намират 17 517 души, а излекуваните доближават 200.

59-те нови случая в рамките на последните 24 часа са третата най-висока стойност за страната, но също така и най-ниската от 22 април насам.

Припомняме, че вчера бяха отчетени 91 положителни проби, а ден по-рано – 73.

Броят на лабораториите в страната вече е 18, спрямо само 1 за в началото на извънредното положение. До момента в страната са направени над 27 000 PCR теста, като през изминалата седмица бе обявено, че за настоящата седмица са планирани по 1000 теста дневно.

Премиерът говори:

Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при инспекция на АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци.

„В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието. Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може, но трябва масово да си партнираме“, подчерта премиерът.

Безлихвените заеми:

Българската банка за развитие подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19.

Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка.

Той обясни, че е възложено на юристи да разгледат вариант, при който извънредното положение да приключи по-рано и да остане само закон, който, например, да позволява на здравния министър Кирил Ананиев да задължава носенето на маски.

Остава вариантът матурите да са на 29 май и 1 юниМинистерството е подготвено и с резервни варианти

Щабът за разходките в парковете:

„Г-жа Фандъкова обяви, че в неделя ще се проведе учение, или експеримент, в което ще се създаде организация за посещение на парка и ще се извърши наблюдение дали това нещо се спазва”, заяви по време на днешния брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Тази сутрин научих, че в Австралия в Сидни отново са забранени плажовете, защото не се спазват мерките за физическа дистанция и властите са взели съответните марки.

Разрешението за паркове няма да е само в София и искрено се надяваме, че нашите съграждани и сънародници ще спазват дистанция и ще бъде възможно да се разхождат в парка с малки деца, каза Мутафчийски.

По света:

Новият коронавирус е убил повече от 120 000 души в Европа като повече от три четвърти от смъртните случаи са в Италия, Франция, Испания и Великобритания, съобщи АФП.

Със 120 140 смъртни случаи и 1 344 172 случая на заразени, Европа е континентът, който е най-силно засегнат от пандемията, появила се в края на миналата година.

Немски вирусолог: Да мислим за следващата Covid вълнаЗимата е по-опасният сезон за Covid-разпространението, казва той

Италия има най-много смъртни случаи - 25 969, следвани от Испания с 22 902, Франция с 22 245 и Великобритания с 19 506.

Общият брой на фаталните случаи в световен мащаб премина границата от 200 000, а заразените вече са 2.9 млн. души.