В Съединените щати се отчита рязко нарастване на случаите на натравяне, след като на една от последните си пресконференции президентът на страната Доналд Тръмп призова учените да проучат възможностите за лечение на COVID-19 с директно инжектиране на дезинфектанти в кръвта.

Агенцията за управление на извънредните ситуации в щата Мериленд дори отправи официално предупреждение в своя профил в Twitter, в което изрично подчертава, че хората не бива да поглъщат, инжектират или вкарват по какъвто и да било начин дезинфектанти в своя организъм.

От агенцията отбелязват, че през последните дни са получили много сигнали и запитвания за лечението на COVID-19 с подобни методи.

В Ню Йорк само в първите 18 часа след изказването на Тръмп 30 души са потърсили лекарска помощ в токсикологията. Девет от тях са погълнали дезинфектант, 10 - белина, а 11 - друг вид домакински препарати.

За сравнение, по същото време преди година пациентите в токсикология са били 13 и при нито един от случаите не е ставало дума за употреба на дезинфектант.

Самият Тръмп изрази открито раздразнение от факта, че е обект на подигравки. След като в петък съкрати брифинга си за мерките срещу епидемията и отказа да отговаря на въпроси, ден по-късно реши изобщо да не говори пред медиите.

"Какъв е смисълът да се провеждат брифинги в Белия дом, при положение че фалшивите медии задават само и единствено враждебни въпроси и отказват да отразяват истината и фактите? Те получават високи рейтинги, а американските граждани - само фалшиви новини. Не си струва времето и усилията!", написа Тръмп в своя профил в Twitter.

Източници, близки до Републиканската партия, твърдят, че от Белия дом обмислят трайно да спрат пресконференциите, защото вредят на рейтинга на президента, който ще се бори за втори мандат на изборите през ноември.

Междувременно броят на починалите от коронавируса в САЩ вече е близо 54 000 души. В епицентъра на заразата - щата Ню Йорк, започва масово тестване на населението. Тестове ще се правят в близо 5000 аптеки, а целта е да могат да се изследват около 40 000 души на ден.

Медицински работници, полицаи, пожарникари, шофьори и продавачи ще могат да се изследват безплатно, дори да нямат симптоми на болестта.