В 00.00 часа днес бяха свалени КПП-ата на входа и изходите на столичните квартали Филиповци и Факултета.

В тях за периода 16-24 април са направени над 1000 теста, взети са 52 проби за PCR, от които 17 положителни, съобщи шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Затварянето на двата квартала се наложи заради концентрация на болни от тях в две столични болници.

30 души бяха хоспитализирани, 6 жители на Филиповци и Факултета загубиха живота си в борбата с инфекцията.

Представители на РЗИ установиха и че броят на контактните от първи ред е значително по-голям от броя на подадените от самите заболели, което наложи въвеждането на ограничения в двата квартала, съобщи още д-р Пенчев.

Спад в новите случаи на коронавирус у нас. Колко са те за ден?39 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас за последното денонощие, съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг

В периода от 16 до 24 април се правят 175 епидемиологични проучвания на терен, при които са разкрити 12 семейни огнища.

И тъй като те са съсредоточени на места, в които вече са взети карантинни мерки, а фамилният характер на разпространението позволява контрол и ограничаване на заболяването, е възможно разхлабване на мерките в двата квартала, съобщи шефът на столичната РЗИ.

При тестване на хора, подбрани на случаен принцип или изследвани по желание, повечето тестове са отрицателни, каза още Пенчев, като посочи, че при евентуална реактивация на процеса в двата квартала мерките ще бъдат още по-строги.