На днешния Разпети петък София осъмна под почти пълна блокада, след като в четвъртък контролно-пропускателните пунктове на изходите на столицита бяха задръстени от автомобилите, напускащи града за празниците.

За да се спре възможността за пътуване и разпространяване на коронавируса от София, където в момента е най-голямото огнище, до останалите райони на страната, здравният министър Кирил Ананиев въведе забрана за напускане на града до второ нареждане. Заповедта не се отнася единствено за товарните и служебните автомобили, за медицинските лица, както и за хората, които имат спешна нужда от лечение в друго населено място.

Междувременно потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб вече са 846. През днешния ден, по данни към 17:00 часа, бяха доказани още 21 нови случая.

Напрежение във Факултета и Филиповци

На сутрешния брифинг ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че в столичните квартали Филиповци и Факултета са наблюдава значително струпване на заразени.

Десетки граждани на квартал Факултета излязоха по улиците в обедните часове в петък, но органите на реда успяха да овладеят ситуацията.

В квартала имаше и засилено присъствие на екипи на жандармерията. Директорът на СДВР Георги Хаджиев коментира пред БНТ, че обстановката във Факултета се успокоява.

София - блокирана, столичани - по морето

Много от жителите на София, които напуснаха столицата, са решили да изкарат празниците в имотите си по морето. Това установи проверка на БНТ в курортите по южното ни Черноморие.

Според местните власти тези хора няма как да бъдат връщани, тъй като притежават документ за собственост. Но жителите на населените места по морето, като Созопол и Черноморец са притеснени, тъй като потокът от столицата продължава, а данните показват, че София е най-голямото огнище на заразата.

Местните жители твърдят, че още "приливът" на хора от София е започнал още преди две седмици.

Австрия продължава с разхлабването на ограничениятаНови мерки за отслабване на ограниченията, свързани с коронакризата, бяха съобщени днес от представители на правителството в Австрия


Европа осигури над 3 милиарда евро за здравеопазването в ЕС

Европейският парламент одобри днес осигуряването на 3,8 милиарда евро за здравеопазването в ЕС, като средствата ще се използват за покриване на увеличените нужди заради епидемията от COVID-19.

ЕС ще може да купи с тези средства медицински материали, като маски и апарати за обдишване, да превози здравно оборудване и болни, да финансира назначаването на допълнителни здравни специалисти, които да бъдат разположени в "горещи точки" на Стария континент.

Държавите от ЕС ще получат помощ при изграждането на полеви болници, се отбелязва в съобщението на институцията.

Доналд Тръмп е готов да рестартира икономиката

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е време да се рестартира икономиката на САЩ, пострадала и застинала от епидемията от коронавируса. На пресконференция в Белия дом Тръмп поясни, че рестартирането на страната ще стане на етапи, щат по щат и на базата на проверяеми данни, за да се избегне нова вълна от зарази.

Тръмп разясни, че отделните щати ще възприемат поетапен подход при разрешаването на американците да се върнат на работа, ако условията го позволяват. Щатските губернатори ще имат властта да дефинират своя "подход по мярка" в зависимост от ситуацията в съответните щати и ако е нужно някои щати да останат затворени, то те ще останат, каза Тръмп.

Той припомни, че в щати като Монтана, Северна Дакота или Уайоминг, които са пощадени от пандемията, нещата са много по-различни от Ню Йорк и от Ню Джърси, които са най-засегнати. Според Тръмп някои щати биха могли да "потеглят отново" буквално още утре.

Не отваряме всичко наведнъж, а предпазливо, стъпка по стъпка, поясни Тръмп, говорейки за цялата страна.

Думите му обаче изглежда вдъхнаха оптимизъм на финансовите пазари, които днес регистрираха значителни повишения и в Азия, и в Европа. Борсовата търговия на Уолстрийт също стартира на положителна територия.