Търговските улици във Виена отново се оживиха днес, след като работата на магазините беше възобновена с разхлабването на мерките срещу коронавируса, съобщава БТА.

Повечето търговци са обявили намаления и очакват многобройна клиентела, предлагайки дезинфекциращ гел на входа, но изисквайки и носенето на предпазни маски.

Австрия премина към нов етап на отмяна на ограниченията, въведени срещу разпространението на новия коронавирус. Търговските обекти с площ над 400 квадратни метра отново са отворени, 15 дни след отварянето на малките магазини.

Възобновяването на дейностите, в съчетание с официалната отмяна от вчера на ограниченията за излизане от домовете, доведе до голям наплив на посетители, невиждан в търговските зони от спирането на работата им в средата на март.

Първата вълна на отваряне на магазините с площ до 400 квадратни метра, както и магазините за строителни материали, градински и стайни растения след католическия Великден (на 12 април) доведе до много слабо засилване на потреблението.

Според икономистите, активността се е задържала на равнище от 70 до 90 процента под обичайната. Днес обаче притокът на хора е много добър, отбелязва търговската организация на малките и средните предприятия в Австрия.

Тя обаче предупреждава, че много от малките магазини няма да преживеят икономическия шок от кризата. Очаква се страната да изпадне в рецесия и да регистрира спад на брутния вътрешен продукт от 5.25 на сто тази година.

Австрия беше една от първите страни, които разхлабиха ограничителните мерки. Следващата фаза ще бъде отварянето на ресторантите и кафенетата на 5 май. Училищата ще бъдат отворени за повечето класове от 18 май.

Властите призовават към предпазливост, но според тях в момента епидемията в страната е под контрол, като процентът на нарастване на новите случаи е с 0.67 на сто. Досега в Австрия са регистрирани 15 508 случая на COVID-19, а жертвите на болестта са 596.