КПП-тата, чрез които полицията контролира влизането и излизането от областните градове, ще паднат в следобедните часове на 6 май, съобщи премиерът.

Преди това мярката няма да бъде свалена заради опасения от поголовно пътуване, стана ясно на брифинга в Министерски съвет.

Няма съгласие за детските градини и яслите, има спорове в щаба по този въпрос, каза още Борисов.

Противник на разхлабването на тази мярка е ген. Мутафчийски, който се опасява от ново разгаряне на епидемията.

Ще се наблюдава ситуацията в съседните държави, които разхлабват тази мярка, като след това ще се правят изводи за отпадането на тези ограничения у нас, уточни ген. Мутафчийски.

Нова заповед ще разреши на авио и автоинструкторите да стартират работа от утре при спазване на противоепидемичните мерки, съобщи още премиерът.

Индивидуалният спорт на открито, посещенията на парковете и планините, които от днес са отворени, са в полза на физическото и психическото здраве на хората. Състезанията обаче все още няма да бъдат разрешени, уточни Борисов.

Лично професор Мутафчийски настоява за отваряне на плувните басейни, където обаче стриктно ще се спазват противоепидемичните мерки, съобщи още премиерът. Припомняме, че генералът е фен на водните спортове.

Мутафчийски не харесва футбол, но обича ски и плуванеОт кой отбор сте, генерал Мутафчийски? Този въпрос беше зададен на началника на Оперативния щаб след редовния му брифинг, в който той съобщава за новите случаи на заразени с коронавирус у нас

Ще бъдат отворени и заведенията на открито, но при спазване на всички изисквания за дистанция. Днес ще бъде издадена заповед, като ресторантите ще заработят след проверки на РЗИ и Агенцията по храните относно спазването на противоепидемичните мерки.

Трябва да свикнем да живеем с вируса, който няма да мине поне година-две, заяви Борисов, цитирайки прогнозите на специалистите за последващи вълни на заболяването.

Утре ще има нов закон, който да отмени извънредното положение, като обаче ще бъдат запазени икономическите и противоепидемичните мерки в отделни закони или в общ закон. След това той ще влезе за гласуване в парламента.

Заради многото критики към компетенциите на щаба, премиерът помоли професор д-р Тодор Кантарджиев да обясни квалификациите на колегите му.

Ръководителят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски е един от най-добрите коремни хирурзи у нас - в топ 3 на хирурзите у нас, заяви проф. Кантарджиев и посочи за пример американеца Уолтър Рийд, който е вонен хирург, но спасява Щатите от епидемията от жълта треска.

Доц. Ангел Кунчев е специалист по епидемиология. Това е човекът, който се бори с морбили и хепатит А у нас и дава съветите по отношение на имунизациите в страната, стана ясно на брифинга.

Имам специалност по епидемиология на инфекциозните болести, имам специалност по клинична имунология, а основната ми специалност е Микробиология, която една пета част е Вирусология, изтъкна и своите компетенции той.

Имаме един от най-добрите противоепидемични анализи, които се потвърждават от най-големите специалисти по епидемиология по света и в много случаи се даваме като пример, каза още Кантарджиев.

"Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои. Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи", каза още министър-председателят.

Борисов беше категоричен обаче, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.