В проектозакона за мерките, които ще продължат да действат и след края на срока на извънредното положение, се предвижда забраната за налагане на запори и принудително събиране на задължения от длъжници да продължи да действа в следващите два месеца.

Това съобщи на брифинга след днешното заседание на Министерски съвет правосъдния министър Данаил Кирилов.

"Предвиждаше се продължаване само на забраната за запори върху трудови възнаграждения и пенсии, но премиерът Борисов изрази становище, че действащият текст не трябва да се променя, т .е. в срока на действието на последващите мерки трябва да остане общата забрана за налагане на запори", заяви Кирилов.

Предвидени са множество изменения и конкретизация на действащите норми в социалния пакет за защита, като са възприети предложенията на социалното министерство.

"Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, а са посочени по-дълги срокове - някои от тях са до 30 септември, а има и такива до края на годината", уточни Кирилов.

Удължават се и сроковете за документите на чужденци, пребиваващи в България, мерките в Кодекса на труда за неплатения отпуск, Кодекса за социално осигуряване, Закона за държавния служител и др.

"Възприети са предложенията на Министерство на образованието за учебната 2019 - 2020 година в края на 4-ти и 10-и клас да не се провежда национално външно оценяване за установяване на степента на компетентност. По решение на министъра на образованието те ще могат да се проведат след началото на учебната 2020 -2021 година", уточни правосъдния министър.

По думите му са предвидени нови мерки по отношение на пречистването на водоизточниците и за електроподаването на лечебните заведения.

Данаил Кирилов каза още, че след 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват.

"Ще се разглеждат не само спешни накацателни дела, но и общите производства в градските съдилища. Единствените ограничения, които частично ще останат, са в областта на дейсността на частните съдебни изпълнители - те няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки за събиране на задължения", уточни той.

Възобновява се дейността на всички нотариуси, съдии по вписванията и длъжностни лица по регистрация.