Пускането на първия участък от третата линия на метрото в София се отлага за юли - август, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на новия лъч на подземната железница.

Тогава обаче ще бъде пуснато 8 км трасе - от "Красно село" до "Хаджи Димитър".

"Продължават тестовете на влаковете по първия участък от 8 км на третата метролиния. Те започнаха през ноември и трябваше да продължат 6 месеца. Заради извънредната ситуация в последните 2 месеца част от екипа на "Сименс" обаче беше изтеглен и тестовете вървят по-бавно.

Получихме предложение от "Сименс", вместо да пуснем участъкът на два етапа, както планирахме първо 5 км и след това още 3 км, да се пусне целият участък от "Красно село" до "Хаджи Димитър" някъде юли - август", разясни Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Последната засега станция на третата линия - "Хаджи Димитър", ще се ползва от 45 000 жители на кварталите "Хаджи Димитър" и "Сухата река".

Те ще могат да стигнат до центъра за 3 до 5 минути, а до "Красно село" - за 12 минути.

"Факт е, че в последните месеци броят на пътуващите намаля чувствително. Имаме около 76 000 души дневно, които ползват метрото, при обичайни 350 000 пътници.

Имаше ситуации до 6-7 пъти по-малко пътници", уточни столичният кмет.

Очаква се по останалите 4 станции от третата линия - от "Красно село" до околовръстния път при "Горна баня" скоро да също да стартират тестовете на трасето.