Съединените щати разполагат със "сериозни доказателства", че новият коронавирус е произлязъл от лаборатория в китайския град Ухан, но това "не е сигурно", заяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Попитан на пресконференция за разминаващи се изказвания на високопоставени представители на американското правителство по въпроса, Помпейо увери, че няма никаква непоследователност.

И двете твърдения - "не е сигурно", че коронавирусът е произлязъл от китайска лаборатория, но имаме "сериозни доказателства" - "са верни", аргументира се той.

Помпейо отбеляза, че американското разузнаване все още изяснява откъде е дошъл новият вирус, предаде ТАСС.

Китай можеше да предотврати смъртта на стотици хиляди хора в целия свят и да спести глобални икономически проблеми, ако беше по-прозрачен за новия коронавирус, каза американският държавен секретар, цитиран от Ройтерс.

Графика показва как вирусите се разпространяват в самолетаТази картинка може да ви накара да се почувствате по-добре от това, че си стоите у дома


Помпейо обвини Пекин, че е имал избор, "но вместо това е прикрил епидемията в Ухан". "Китай все още отказва да споделя информацията, от която се нуждаем, за да осигурим безопасността на хората", допълни той.