Азиатските борсови индекси продължават позитивната тенденция от края на миналата седмица, като днес по-голямата част от тях стартираха сесията с повишения.

Инвеститорите са обнадеждени от постепенното разхлабване на карантинните мерки срещу разпространението на COVID-19 в много държави по-света, макар че някои от тях регистрираха повторно увеличение на новозаразените.

В Германия и Южна Корея броят на новите установени случаи отново започна да се повишава, което повдигна опасенията на някои медици за евентуална втора вълна на заболяването.

Тези тревоги обаче не се отразиха на финансовите пазари, където днес регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific, който включва акциите на водещите компании от азиатско-тихоокеанския регион, отчете повишение от 1.1 на сто.

В Япония Nikkei 225 добави 1.5% към стойността си, хонконгският Hang Seng регистрира ръст от 2%, а австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 1.6 на сто.

На стоковите пазари петролът отчете леко понижение в сутрешната борсова сесия.

Безработицата в САЩ скача до рекордните 14.7% през априлЩатската икономика е изгубила 20.5 млн. работни места през миналия месец

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняват с 0.7 на сто, до ниво от 24.55 долара за барел, докато сортът брент отстъпва с 0.8%, до 30.71 долара за барел.

Търсенето на горива все още остава доста по-ниско от предлагането, което предизвика опасенията на инвеститорите, че скоро цените едва ли ще потеглят рязко във възходяща посока.

Златото също отстъпи леко от петъчните си нива, но все още остава над нивото от 1 700 долара за тройунция. Тази сутрин ценният метал загуби около половин процент от стойността си и към момента се търгува на ниво от малко под 1 707 долара.