Негативните настроения преобладаваха по време на борсовата търговия в азиатско-техоокеанския регион тази сутрин.

Опасността от втора вълна на пандемията от COVID-19 е основният фактор, който притеснява инвеститорите.

В китайския град Ухан, откъдето се разпространи коронавирусът, през последния ден бяха регистрирани пет нови случая на заболяването - първите след вдигането на карантината.

Учените от германския медицински институт "Робърт Кох" предупредиха, че коефициентът на репродукция на COVID-19 в страната отново е над 1. Показателят измерва колко души може да зарази един заболял.

Рекордният брой на новите случаи в Русия и разпространението на вируса в няколо нощни заведения в Южна Корея очевидно разтревожиха пазарите.

Днес водещият индекс на борсата в Сеул KOSPI регистрира спад от 0.4 на сто, а в Хонконг Hang Seng загуби 1.7% спрямо вечрашните си нива. Австралийският S&P/ASX 200 отстъпва с малко над процент.

В Япония Nikkei 225 засега успя да се задържи на положителна територия, макар и с минимален ръст от 0.1 на сто.

На стоковите пазари петролът поскъпна, повлиян от решението на Саудитска Арабия да намали допълнително добивите си през юни, в опит да ограничи дисбаланса между търсенето и предлагането.

Кралството обяви, че ще намали добива с допълнителни 1 милион барела на ден през юни, като по този начин общото намаление ще достигне 7.5 милиона барела дневно, или с 40% по-малко от това през април.

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни поскъпнаха с около процент, до ниво от 24.39 долара за барел.

Сортът брент пък добави 0.4 на сто, до 29.76 долара.