Скандал в Белия дом. Президентът Доналд Тръмп прекъсна пресконференцията си и си тръгна след пререкания с журналисти, съобщават световните агенции.

В центъра на скандала се оказаха две журналистки от CBS News и CNN.

Защо толкова често се споменава броят на направените тестове в страната за коронавирус и това някакъв вид глобално състезание ли е, попита Вейцзя Цзян от CBS News, допълвайки, че на този фон всеки ден умират американци, а броят на заразените расте.

Президентът отговори, че "хора умират навсякъде по света", като посъветва Цзян да отнесе въпроса си към Китай.

Тръмп подкани журналистите са му зададат нов въпрос, но никой не се възползва от това.

Цзян, която е родена в Китай, но емигрира в Щатите на двегодишна възраст и работи за американската медия от 2015 г., попита защо точно на нея президенът прави предложението да зададе въпроса си на Китай.

Отговорът на президента: "Бих го казал на всеки, който задава гаден въпрос". "Това не е гаден въпрос", отвърна журналистката.

Безкрайните гафове на Доналд Тръмп по време на срещата на Г-20Тръмп вероятно научи по трудния начин, че не всички азиатци си приличат

Пресконференцията трябваше да продължи, след като Тръмп поиска да му бъде зададен нов въпрос, но отказа да отговори на Кайтлан Колинс от CNN.

"Вие ме посочихте", заяви Колинс, а Тръмп отговори: "Аз ви посочих, а вие не реагирахте".

Колинс обясни, че е дала възможност на колежката си Цзян да зададе въпросите си и отново опита да отправи питането си към президента, но той си тръгна.