Някои европейски държави решиха да блокират достъпа на компании, свързвани с офшорни данъчни убежища, до предоставяните спасителни средства във връзка с коронавируса.

До днес Франция, Полша, Белгия и Дания обявиха сходни мерки, които имат за цел да изключат някои компании от финансираните от данъкоплатците спасителни програми.

Пандемията от коронавирус принуди световните лидери бързо да разработят финансови мерки и агресивни пакети с икономически стимули в опит да избегнат опустошителен икономически крах.

Черният списък на ЕС

По-рано този месец Белгия стана четвъртата страна от ЕС, която прие законодателни промени, които не позволяват отпускането на средства на компании, които са свързани с данъчни убежища.

Полша, Франция и Дания бяха предложили сходни промени с цел предотвратяване на отпускането на средства на компании, които свързани с юрисдикции, за които от ЕС смята, че не съдействат по данъчни въпроси.

Най-големите данъчни убежища в светаИзвестни още като офшорни финансови центрове, тези данъчни убежища често са малки юрисдикции на отдалечени места, като Карибските острови

Някои европейски държави решиха да блокират компаниите, свързани с офшорни данъчни убежища от това да получат спасителни средства от държавата.

Така наречения “черен списък” включва 12 държави, които не отговарят на критериите на ЕС за открита и свободна комуникация по данъчните въпроси.

Нито една от страните в списъка не е член на ЕС.

Говорител на ЕК е заявил пред CNBC, че зависи от отделните държави дали да отпускат държавна помощ и да съобразяват мерките си с правилата на ЕС, “така че да се предотвратят измами и укриване на данъци или агресивното им избягване.”

Същевременно, според същия говорител, “трябва да спазват” фундаменталните свободи, гарантирани от Договора за ЕС, в това число свободното движение на капитали и хора.

“Това означава, че те не могат да изключват компании от схемите за помощ въз основа на това къде е тяхната централа или данъчна резиденция”.