Най-големите данъчни убежища в света

19025
Най-големите данъчни убежища в света

© Pixabay

Данъчният рай е място, на което бизнесмени и други супербогати хора държат пари в офшорни сметки, за да избягват данъци, както и с други цели.

Известни още като офшорни финансови центрове, тези данъчни убежища често са малки юрисдикции на отдалечени места, като Карибските острови например. Там богати хора често държат пари в кухи компании и анонимни правни субекти.

От базираната в Амстердам организация CORPNET публикуваха доклад от 2017 г., който класира офшорните финансови центрове по показател, който дава представа колко много повече пари влизат в една страна, в сравнение с това, колко би трябвало да влиза въз основа на размера на самата икономика.

Британските Вирджински, Острови например, привличат над 5 000 повече пари, отколкото би трябвало, ако се съди само по размер на икономиката на страната, пише Business Insider. 


Европейският съюз публикува черен списък с данъчните убежища, който бе представен за първи път през 2015 г., а оттогава се обновява постоянно. Този черен списък оказва натиск върху конкретни страни за налагането на промени и реформи в данъчния им кодекс, а държавите, попадащи в него, може да бъдат обект на санкции от страна на ЕС.

Ето и кои са водещите 15 данъчни убежища в света, според CORPNET:

15. Сейшелските острови

Бивша колония на Великобритания, Сейшелскките острови са архипелаг в Индийския океан, който е около 2.5 пъти по-голям от площта на столицата на САЩ - Вашингтон.

Сейшелските острови бяха една от 30-те страни данъчни убежища в черния списък на ЕС, но впоследствие страната беше преместена в "сивия списък", след като направи някои данъчни промени.

14. Кипър

Кипър в момента разследва обвиненията в корупция във връзка с програмата за "златни паспорти" на страната, която предоставя гражданство на чужденци, които инвестират най-малко 2.2 млн. долара в недвижими имоти или местен бизнес.

13. Науру

Науру е остров в Тихия океан и най-малката независима република в света с площ от около 20 кв. км и население под 10 000 души.

През 2001 г. малкият остров влезе в международен черен списък вследствие на опасения, че се е превърнал в център за пране на пари. Страната попадна в черния списък и на ЕС от 2015 г.

12. Люксембург

Люксембург е една от най-богатите държави в света, което се дължи до голяма степен на финансовия й сектор, който съставлява над 35% от БВП.

Правителството направи известни промени през 2002 г., за да привлича преки чуждестранни инвестиции, но Люксембург изгуби някои от данъчните си предимства, след като беше подложена на натиск от страна на ЕС и ОИСР.

Кой е Ханс-Адам II - най-богатата кралска особа в ЕвропаСъстоянието му се оценява на 4.4 млрд. долара

11. Мавриций


 

Мавриций е островна държава до югоизточното крайбрежие на Африка с население от около 1.4 милиона души. Там са регистрирани над 32 000 офшорни правни субекта.

Островът насърчава чуждите инвестиции от края на 80-те и началото на 90-те години с приемането на нов закон, който позволи регистрирането на офшорни компании при изключителни ниски данъчни ставки.

Мавриций беше една от 30-те държави в черния списък на ЕС от 2015 г., но страната беше извадена от него през октомври 2019 г.

10. Малта

 

Малта е архипелаг в Средиземно море на юг от Италия с население от около 450 000 души.

Според BBC компаниите в Малта плащат най-ниския данък печалба в ЕС. Месните компании плащат 35% данък печалба, но някои от чуждите компании плащат едва 5%.

10. Маршалови острови

Маршаловите острови е верига от острови в централния Тих океан, между Хавай и Филипините, която беше под американско управление в продължение на 40 години, преди да получи независимост през 1986 г.

Островната държава с население от около 76 000 души е една от страните в черния списък на ЕС от 2015 г., но е извадена от него през 2019 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg