Лошите кредити в портфейла на китайските банки се увеличават заради икономическото влияние на пандемията от COVID-19, съобщават от китайския банков и застрахователен регулатор, цитирани от Ройтерс.

"Качеството на активите, особено на тези на по-малките банки, ще остане под натиск през цялата година, а кредитните рискове ще продължават да се натрупват в някои институции", се посочва в анализа на Китайската банкова и застрахователна регулаторна комисия.

Банковият сектор в Поднебесната империя отчита влошаване на кредитните показатели и свиване на лихвения марж, който е един от важните индикатори за рентабилността на трезорите, припомня Ройтерс.

Влошаването на ситуацията във финансовия сектор е пряк резултат от икономическите ефекти на пандемията.

Малките фирми получиха разрешение да отложат плащанията по своите задължения към банките, за да могат да се справят с последствията от карантината и затварянето на голяма част от бизнесите в страната през първото тримесечие на годината.

Големите държавни банки отчитат стабилни резултати, въпреки кризата, предизвикана от COVID-19. Но по-малките финансови институции, които разполагат с ограничени капиталови резерви и кредитират повече частния сектор, отколкото добре финасираните държавни предприятия, са много по-уязвими.

Сривът на финансовите акции напомня за 2008 г.От януари насам книжата на банките и застрахователите поевтиняват с 20 процентни пункта по-силно от широкия борсов индекс S&P 500

Делът на необслужваните кредити в 134 от по-големите китайски банки към края на март достига 2.49 на сто, докато в хилядите по-малки местни и общински трезори той е на ниво от 4.9%.

Освен това анализаторите, цитирани от Ройтерс, смятат, че реалното равнище на лошите кредити е доста по-високо от това, което отчита официалната статистика.

Китайският банков регулатор съобщава още, че ще продължи да ограничава т. нар. "сенчесто банкиране" и да налага съответните ограничения, за да не допусне образуването на "балон" в сектора на недвижимите имоти.