Днес, около 23:33 часа българско време, ще бъде изстрелян в орбита първият пилотиран космически апарат на компанията SpaceX, основана от американския милиардер Илън Мъск.

Мисията Демо-2 ще потегли за Международната космическа станция от космодрума в Кейп Канаверал, Флорида.

На борда на капсулата Дракон, която ще бъде изведена в орбита от ракетата носител "Фалкон-9", произведена от SpaceX, ще бъдат астронавтите на НАСА Боб Бенкен и Дъг Хърли.

Успехът на полета ще зависи и от метеорологичните условия, като за момента шансовете за изстрелване в предварително фиксирания час се оценяват на около 60%. Ако има бури обаче, изстрелването може да бъде отложено.

Ако това се случи, екипажът ще има шанс да осъществи мисията в 22:22 часа българско време в събота (30 май) или в 22:00 часа в неделя (31 май). Ракетата разполага с вреемви "коридор" само от няколко секунди, в които полетът трябва да бъде осъществен, за да може да достигне в точния момент до МКС.

Космическата мисия на SpaceX има и ключово геополитическо значение, защото, ако бъде успешна, на САЩ няма да им се налага да закупуват места на борда на руските космически кораби.

В момента те са единствените, които могат да осъществяват връзката с Международната космическа станция, след като НАСА преустанови програмата си с космическите совалки през 2011 г.

Днешният опит ще може да се наблюдава на живо в няколко платформи, пише Business Insider.

NASA TV

Едно от местата в Мрежата, които ще предават на живо случващото се в Кейп Канаверъл, е официалният стрийминг канал на НАСА в YouTube.

Живото предаване ще започне няколко часа преди изстрелването, а когато Дракон излезе в орбита, НАСА ще излъчи и скачването на апарата с Международната космическа станция, отварянето на люка и срещата на Боб Бенкен и Дъг Хърли с останалите обитатели на станцията.

Ще летят ли скоро туристи в космоса?Международната космическа станция (МКС) може да има посетители през следващата година.

SpaceX

В канала на SpaceX също ще може да се наблюдава изстрелването на мисията Демо-2. Кадрите ще са същите, като тези, предавани от НАСА, но в стрийминга на SpaceX с коментар ще се включи и един от главните инженери на компанията Джон Инспръкър.

По-рано днес Илън Мъск публикува в профила си в Twitter снимка на ракетата Фалкон-9, готова за излитането от Кейп Канаверъл.

Американският музей за естествена история

Във Facebook страницата на Американския музей за естествена история (American Museum of Natural History) от 18:00 часа българско време ще започне излъчване на поредица от предавания, включително и виртуална "разходка" по маршрута на астронавтите от Земята до Международната космическа станция, както и до Луната.

Малко след 23:00 часа ще започне и стрийминг на живо с участието на популярния американски астрофизик Нийл де Грас Тайсън.

Американският музей на авиацията

В YouTube канала на Американския музей на авиацията (The Museum of Flight) също ще може да се наблюдава излъчване на живо, което ще започне около 10:30 часа българско време.

Излитането на мисията ще коментират бившият астронавт Уенди Лоурънс, експертът по история на космонавтиката Джоф Нън и ракетният инженер Дитер Цубе.