Звукозаписната компания Warner Music Group, която издава изпълнители, като Ед Шийрън и Бруно Марс, се подготвя за листване на NASDAQ Stock Exchange, като общата ѝ пазарна оценка може да достигне 13.2 млрд. долара, пише BBC.

Това би било четири пъти повече от сумата, която настоящият собственик на WMG сър Леонард Блаватник плати за придобиването ѝ.

По онова време музикалната индустрия беше в криза след няколко поредни години на спад в продажбите, но сега нещата изглеждат доста по-добре. Или поне изглеждаха, преди да избухне пандемията от COVID-19.

От WMG очакват да наберат 1.8 млрд. долара от листването на акциите на комранията на NASDAQ. IPO-то трябваше да се състои по-рано тази година, но беше отложено заради сътресенията на финансовите пазари, предизвикани от пандемията.

През последните седмици обаче борсовите индекси започнаха да се възстановяват, а инвеститорите привестват усилията на правителствата по света постепенно да отворят икономиката след карантината.

Настоящите акционери на Warner Music ще продадат 70 милиона акции на цена между 23 и 26 долара за брой. Постъпленията от продажбата ще отидат в компанията на Блаватник Access Industries, която ще запази мажоритарния си дял в капитала на компанията.

WMG държи правата за издаването на произведенията на над 80 000 изпълнители и композитори - от Бетовен до Мадона. За последната финансова година тя отчете печалба от 256 млн. долара и приходи от 4.5 млрд. долара.

Аудиокасетите и касетофоните възраждат старата си славаВъпреки дигиталната революция, една френска компания е решена да вдъхне нов живот на устройствата за аудиокасети, но този път взимайки предвид всички изисквания на 21 век

Възстановяването на музикалната индустрия през последните няколко години беше подкрепено от възхода на стрийминг платформите, като Spotify и Apple Music. Само през 2019 г. общите продажби на музика в света нарастват с 8.2%, до над 20 млрд. долара.

Половината от тези приходи идват от различни стрийминг платформи, показват данните на Международна федерация на звукозаписните компании.

Леонард Блаватник е роден през 1957 г. в Украйна, СССР. Семейството му емигрира в САЩ през 1978 г., а Блаватник завършва компютърни науки в университета Кълъмбия и получава MBA сертификат от Харвард през 1989 г.

Той основава своята компания Access Industries още през 1986 г., а след разпада на Съветския съюз участва в приватизацията на няколко руски предприятия в много сектори - от добива на петрол до телекомуникациите и недвижимите имоти.

Блаватник има британско и американско гражданство, а през 2017 г. получава и рицарско звание заради своите благотворителни инициативи.