Броят на първоначалните молби за помощи при безработица в САЩ възлиза на 1.877 милиона за миналата седмица, което е признак едновременно, че най-лошото по отношение на трудовата криза вследствие на коронавируса е отминало, но и че нивото на безработицата остава упорито високо.

Осреднените предварителни очаквания на икономисти, участвали в проучване на Dow Jones, бяха за 1.775 млн. нови молби. Общият им брой обаче намалява, в сравнение с този от предходната седмица, който бе ревизиран нагоре до 2.126 млн.

Продължаващите молби за помощи при безработица, които дават по-ясна представя какъв е броят на американците без работа, възлиза на 21.5 млн., като нараства с 649 000 за последната седмица. Данните също бяха по-лоши от предварително очакваните.

Така общият брой на молбите за помощи при безработица за последните 11 седмици надхвърли 42 млн.

С повторното отваряне на щатите, които бяха блокирани в продължение на близо три месеца, се увеличиха и признаците, че икономическата криза вероятно ще покачи нивото на безработицата до около 20% за май.

Изнесените вчера данни на ADP за заетостта в частния сектор показаха спад от 2.76 милиона за май. Това е много повече, отколкото щатската икономика е отчитала преди коронавируса, но в същото време е доста под очаквания от Уолстрийт спад от 8.75 милиона.