Много от световните туристически дестинации вече са отворени за предстоящия летен сезон. Заради пандемията от COVID-19 обаче пътуването съвсем няма да е такова, каквото го познавахме доскоро.

В много от държавите е задължително спазването на определени противоепидемични мерки, а в други не се допускат посетители отвсякъде, а само от определени места, считани за по-нискорискови.

CNBC състави списък на държавите, в които вече можем да планираме ваканцията си през лятото. Той не включва дестинациите, в които има изискване за 14-дневна карантина на пристигащите.

Списъкът включва държави, които са отворени за посещения, но не взима предвид евентуалните проблеми при завръщането на туристите.

Например, ако американците искат да посетят Малдивите, могат спокойно да го направят, но трябва да се примирят с факта, че когато се приберат у дома, ще трябва да останат вкъщи за две седмици.

Почти всички държави от списъка все пак имат определени изисквания към гостите от чужбина, отбелязва изданието.

Европа

След като постепенно започнаха да отпадат ограниченията за придвижване през вътрешните граници на Европейския съюз, от Брюксел обявиха, че посещенията на граждани от трети страни ще бъдат възобновени от 1 юли.

Най-напред ще отпаднат ограниченията за жители на региони, които се считат за нискорискови по отношение на разпространението на COVID-19.

В държави, като Италия и България, ограниченията за гостите от повечето европейски страни вече отпаднаха, припомня CNBC. Някои региони на Италия, като Пулия и Сардиния, изискват попълването на специална здравна карта.

Австрия, Хърватия, Кипър, Унгария, Черна гора, Португалия, Словения и Словакия също разхлабиха граничния контрол, но за по-ограничен кръг от държави.

На 15 юни се очаква в Германия да отпадне забраната за посещения за граждани от 31 държави. Същото ще се случи в Гърция (която ще приема гости от 29 страни, включително и Австралия, както и в Холандия (която ще приема гости от 12 държави от ЕС).

В Гърция до 30 юни всички, които пристигат от "високорискови дестинации", ще трябва да си направят тест за COVID-19. При отрицателен резултат те ще трябва да останат под карантина за 7 дни, а при положижтелен - за 14 дни в определени за целта хотели.

Испания ще отвори границите си за гражданите на държавите от ЕС и Шенгенското пространство през юли.

Исландия, Белгия и Швейцария вече приемат без ограничения гостите на държавите от Шенген. В Исландия, обаче, ако искате да избегнете 14-дневната карантина, ще трябва да си направите тест за COVID-19 на летището в Рейкявик. Франция също обяви подобни намерения, макар че все още те не са приети официално.

От 15 юни ще може да се пътува свободно и през границата между Дания и Норвегия.

Морето в Гърция все още не е сигурноБългарските гранични власти са в готовност за увеличаване на трафика с оглед туристическите пътувания.

Северна Америка

Пътуванията до Съединените щати са забранени за гражданите на определени държави към момента. Останалите е възможно да бъдат поставени под карантина, която се определя от властите в отделните щати.

На Хаваите, например, е наложена задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи. Тя ще бъде в сила поне до 31 юли.

В Канада също има изискване за 14-дневна изолация. Границата между САЩ и Канада пък е затворена за всички пътувания, които не са наложителни, до 21 юни. Някои американци обаче се възползват от "вратичка" в ограниченията, която им позволява да преминават през канадската граница, ако заявят, че пътуват до Аляска.

В Мексико отделните щати отварят един по един. От тази седмица е отворен Кинтана Руу, където се намират курортите Плая дел Кармен, Козумел и Тулум. Лос Кабос ще отвори в края на юни или началото на юли.

Пътуванията между Мексико и САЩ, които не са от първостепенна важност, също са забранени до 22 юни.

Южна Америка

Повечето държави от Южна Америка засега не са обявили плановете си за отваряне на границите за чуждестранни посетители.

В Колумбия редовните пътнически полети от други държави са забранени поне до 31 август. В Аржентина също важи забрана за полети до 1 септември. Говори се обаче, че срокът ѝ може да бъде съкратен и тя да отпадне през юли, но засега няма официално потвърждение за подобно решение.

Как държавите ще подкрепят туризма през 2020 г.?Туристическият сектор заема много голям дял от икономиките на повечето държави от Южна Европа

Азия

Засега Азия като цяло също остава затворена за туристите от останалата част на света. Япония, Виетнам и Сингапур не са обявили конкретни дати, на които биха могли да отпаднат част от ограниченията.

Остров Бали в Индонезия планира да отвори границите си за посетители чак през октомври.

В Тайланд се появиха слухове, че туристическите посещения ще бъдат разрешени от 1 юли, но впоследствие бяха опровергани от министъра на туризма, който каза, че това може да се случи най-рано през четвъртото тримесечие на годината.

Ако все пак искате непременно да пътувате до Азиатския регион, има някои възможности.

Притежателите на частни яхти и самолети могат да посетят Малдивите. От 1 юли островите ще бъдат отворени и за редовните полети.

Турция обяви, че ще започне да приема туристи през юли. Същите намерения има и Грузия, но там все още не е ясно за гражданите от кои държави ще отпаднат ограниченията и за кои ще останат.

Шри Ланка пък ще посреща гости от целия свят от 1 август, но при представяне на негативен тест за COVID-19, направен не по-малко от 72 часа преди заминаване, както и при поемане на ангажимент за престой от поне 5 нощувки. Посетителите ще бъдат тествани и при пристигането си на острова.

Близък Изток

Повечето държави от Близкия Изток - от Израел до Катар, засега остават затворени за туристите.

Полетите до Дубай може би ще бъдат възобновени до края на лятото.

Френска Полинезия

Островите от архипелага Френска Полинезия обявиха, че ще приемат туристи от целия свят от 15 юли.

Отпадането на ограниченията важи за островите Таити, Моореа и Бора Бора. Посетителите обаче ще трябва да представят негативен тест за COVID-19, направен преди не повече от 72 часа или друго удостоверение, че вече са прекарали инфекцията по-рано.

Туристите ще бъдат тествани на случаен принцип и по време на престоя си в тихоокеанската държава.

Ето как ще може да пътуваме безопасно при COVID-19Комисията цели да се възстанови възможността гражданите да пътуват уверено и безопасно посредством следните мерки:

Карибски басейн

Много от Карибските острови вече са отворени за посещения, включително Антигуа и Барбуда, Американските Вирджински острови, Пуерто Рико и Санта Лучия. Гостите обаче трябва да представят валиден отрицателен тест за COVID-19, направен не по-малко от 48 часа преди да се качат на някой от полетите за тези места.

Ямайка ще отвори врати за всички чуждестранни посетители на 15 юни. От същата дата на Бахамските острови ще може да се отиде с яхта или частен полет, а от 1 юли те ще приемат гости и от други места с редовни полети.

Аруба ще приема посетители от Европа, Канада и останалите карибски острови от 1 юли, а американците ще бъдат добре дошли от 10 юли.

Много от останалите острови от Карибския басейн също планират постепенно отпадане на ограниченията за посетители от други държави, но засега не са го обявили официално.

Кийт Мичъл, премиерът на Гренадинските острови, заяви, че 30 юни се счита за "възможна дата за отваряне". Френският остров Сен Мартен пък се готви да приема чужденци от 1 юли.

Африка

Повечето от популярните туристически дестинации в Африка, като Мароко и Южна Африка, все още не са обявили официалните си планове за отваряне на границите.

След като се появиха слухове, че Южна Африка може да остане затворена за чужденци чак до 2021 г., властите в страната уточниха, че това е "най-лошият сценарий" и че се надяват туристическата индустрия да започне работа през септеври, ако епидемията бъде овладяна дотогава.

Миналата седмица Сейшелите разрешиха посещенията с частни яхти и самолети. През юли се очаква и възстановяване на редовните полети до островите.

Танзания пък беше една от първите държави в света, която обяви, че започва да приема туристи още през май. Страната беше критикувана заради непрозрачните методи на контрол върху разпространението на болестта, както и заради серията от изявления на президента Джон Магуфули.

Той каза, че COVID-19 може да се лекува с джинджифил и лимонада, както и че коронавирусът е премахнат от Танзания "с божията помощ".