COVID-19 катализира процеси, които дълго време тлееха, но банките се оказаха на едно добро ниво на дигитализация и всички преминаха много бързо към хоум офис обслужване, като интернет банкирането също беше налице, каза Валентин Гълъбов, председател на управителния съвет на TBI Bank, по време на банковата дискусия от финансовия и икономически форум “Шумът на парите”, организиран от Profit.bg.

Ние насърчаваме клиентите да ползват дигиталните продукти, а не да идват в офисите, каза още Гълъбов. Инерцията на обществото обаче е явна. Хората все още обичат да посещават и клоновете, като даже напоследък са наложи една нова дефиниция - така наречения „фиджитал подход“.

Подходът ще продължи да бъде миксиран, не може махалото да е в крайно ляво и в крайно дясно по отношение на клиентите и на ползвателите на услугите на банките, според него.

По отношение на навлизането на пазара на необанките и финтек компаниите, Гълъбов даде пример с маркетинга, където обикновено има две страни. Едната изучава и отговаря на потребностите на пазара, а от другата страна се създават нови потребности.

При финтек компаниите, от една страна, самите те създават нови потребности и подпомагат тяхното решаване, а в крайна сметка - банките и ползващите техните иновации удовлетворяват тези нови потребности.

В тази връзка, финтек компаниите се занимават със специфични проблеми, които водят до оптимизация на процесите, а така се появява синергията, която, според Гълъбов, е правилният подход във връзка с предизвикателствата на дигитализацията не само на банковия сектор, но въобще на икономиката в страната.

Финансовият сектор, както винаги, е флагман и двигател на тези промени, но и с възможност да ги подкрепя финансово, смята той.

Банките и финтек компаниите ще търсят партньорство в бъдеще, тъй като това са пазарният успех и синергията. При борбата има губещ, а никой, който излиза на пазара, не иска да го направи като губещ, каза Гълъбов. Банките, от друга страна, наблюдават и оценяват всяка една иновация, която би им свършила работа, включително и по отношение на сигурността. Най-авангардните технологии в дигиталното пространство идват от гениални идеи на малки, средни или по-големи финтек компании. По отношение на очакванията и прогнозите за банковия сектор до края на годината, Гълъбов заяви, че ако няма форсмажор, както в случая с COVID-19, цялото общество се стреми към нормализиране. Банките запазиха една стабилна позиция. Ситуацията пък катализира онлайн дигиталните процеси в тях. Това, според него, не е краткосрочна перспектива, а процес, който ще продължи да се развива.

Нещо повече, на фактори като дигитализация, бързина и оперативност до момента се гледаше като на конкурентно предимство. Сега то се превърна в необходимо условие, а тези, които вярват по-дълбоко в тези процеси и са ги приели като политика на развитие, ще получат още по-сериозна мотивация, че вървят в правилна посока, допълни Гълъбов.