Най-новият политически проект в Италия си поставя за цел да извади страната от Европейския съюз и от еврозоната.

Начело на новото движение застава сенаторът Джанлуиджи Парагоне, чиято политическа кариера започна като член на антисистемната партия Пет звезди, пише Bloomberg.

Той беше изключен от партията през януари тази година, но запази сенаторското си място като независим представител. Наскоро Парагоне обяви плановете си за създаване на нова политическа партия през юли.

"Европейският съюз и еврото бяха наложени на Италия. Те вредят на реалната икономика, на домакинствата, както и на малкия и средния бизнес", смята Джанлуиджи Парагоне.

Икономическите аргументи ще бъдат ключов компонент от програмата на бъдещия политически проект, но темата за суверенитета също е важна за италианците, пише още изданието. Особено на фона на бавната реакция на Европейския съюз в отговор на молбите на Рим за по-сериозна финансова подкрепа в борбата с последствията от COVID-19.

Според Парагоне еврозоната е проектирана така, че да пасва на Германия.

"Днес ние заявяваме политическия си избор чрез гласуване, но след това правителството трябва да се съобразява с директивите на Европейския съюз. Трябва да си върнем контрола", казва още италианският сенатор.

Мнозина от представителите на държавните институции и на традиционните партии в Италия са загрижени от засилващия се евроскептицизъм в страната. Все повече италианци смятат, че Брюксел не е направил достатъчно, за да подкрепи страната им, която беше една от най-тежко пострадалите от пандемията.

За политиците като Парагоне това е идеален момент да нанесат своя удар. Неговата партия ще си постави за цел да извади страната от Европейския съюз, тъй като напускането само на еврозоната към момента е невъзможно.

"Няма инструмент, който да ни позволи да напуснем еврозоната. Това е липса на демокрация. Затова първо ще трябва да излезем от Европейския съюз", обяснява Парагоне.

Задачата му обаче няма да е много лесна. По-голямата част от италианците засега не искат да се отказват от еврото. Едно от последните социологически проучвания на Euromedia Research, цитирано от Bloomberg, показва, че 58.2% подкрепят оставането в еврозоната, докато 33.8% искат да я напуснат.

От друга страна, данните сочат, че към момента 39% от италианците имат доверие в ЕС. През април този дял беше спаднал до 27%.

Но независимо от актуалната обстановка и моментните настроения в Италия, евроскептицизмът бавно, но сигурно печели позиции през последните две десетилетия. От 2000 г. насам делът на италианците, които изпитват недоверие към институциите в Брюксел се е увеличил от 43 до 70 на сто.

Въпреки това, ако вотът се проведе днес, около две трети биха гласували за оставане в еврозоната и ЕС.

Близо 6% от населението на Земята живеят в Европейския съюзКитай продължава да държи първото място в света по този показател с над 1.4 милиарда души население, или 18.7% от световното

48-годишният Джанлуиджи Парагоне е бивш журналист, роден в град Варезе в подножието на Алпите. По-рано тази година той беше изключен от движението Пет звезди, след като гласува против правителството по време на вота на недоверие заради бюджета.

"Аз не съм избран, за да държа италианците в плен на бюджет, наложен от Европа", казва Парагоне.

Той си поставя за цел да превърне партията си в паневропейско движение, което да обедини политиците със сходни възгледи и от други държави. Парагоне обеща да се срещне с Найджъл Фарадж, който беше един от най-яростните привърженици на излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Целта на новата италианския партия ще бъде участието в следващите парламентарни избори, насрочени за 2023 г. Засега това е единственият политически проект в страната, който открито се обявява за напускане на Европейския съюз, отбелязват социолозите.

Това дава шанс на Парагоне да се бори директно за около една трета гласовете на италианските избиратели, които се определят като евроскептици.

Матео Салвини, който ръководи антиимигрантската Северна Лига (най-голямата опозиционна партия в страната), е отправял заплахи за напускане на ЕС, но никога не е включвал подобен ход като официална част от политическата си програма.

Засега Джанлуиджи Парагоне не поставя краен срок за изпълнение на целите си. Няма и конкретен план за уреждане на търговските взаимоотношения на Италия с останалите европейски държави при евентуалното ѝ напускане. Той смята, че страната може да потърси допълнителни възможности в отношенията си със Съединените щати.

Парагоне смята, че няма да се наложи Италия да създава нова валута след излизането от еврозоната, а просто ще се върне към старата си парична единица - лирата.

"Не е важно как се казва валутата, а кой е нейният собственик", казва още италианският политик.