Рейтинговата агенция Fitch е намалила кредитните оценки на рекорден брой държави през първата половина на тази година, съобщава CNBC.

От началото на 2020 г. са понижени рейтингите на 33 държави, като със сигурност предстоят и още корекции заради икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

По думите на Джеймс Макормик, който ръководи отдела за наблюдение на суверенните рейтинги във Fitch, в момента има 40 държави, чиято перспектива е оценена като "негативна". Това означава, че в бъдеще кредитният им рейтинг може да бъде понижен.

"Никога преди това в историята на Fitch не сме имали 40 държави, които да са поставени едновременно под наблюдение с негативна перспектива. И то след като преди това сме понижили рейтинга на 33 държави. Това никога не се е случвало в период от една година, а сега е факт за по-малко от шест месеца", коментира Макормик пред CNBC.

Сред държавите, чиито рейтинги бяха понижение, има и развити индустриални икономики, като Великобритания, Австралия и Хонконг.

Обяснението на кредитната агенция е, че много правителства са увеличили значително бюджетните разходи, за да стимулират икономическата активност по време на пандемията от COVID-19. Това обаче ще окаже влияние върху дългосрочната им финансова позиция, предупреждават от Fitch.

Подобно влошаване може да се реализира под формата на по-големи бюджетни дефицити или по-малки излишъци, както и в увеличаване на задълженията.

Международният валутен фонд отправи предупреждение, че карантината, наложена на много места по света заради коронавируса, е оказала по-силни негагивни икономически ефекти от очакваното.

Институцията предупреди, че нивото на съвкупния държавен дълг вероятно ще надхвърли рекордните 100% от глобалния брутен вътрешен продукт.

Може ли държавата да бъде спасител на частния бизнес? Миналата седмица ЕС представи списък с облекчени условия, при които правителствата ще могат да придобиват дялове от капитала на затруднени компании

В своя доклад за май експертите на Fitch Ratings изтъкнаха, че през тази години има опасност от рекорден брой държавни фалити както заради пандемията, така и заради срива в цената на петрола.

Аржентина, Еквадор и Ливан вече обявиха невъзможност за плащане по някои от своите облигационни емисии.

Джеймс Макормик уточнява, че Fitch ще следи до каква степен правителствата ще успеят да снижат нивата на задлъжнялост след отминаването на кризата, свързана с COVID-19. От този фактор ще зависи и по-нататъшното движение на кредитните рейтинги.

Засега България не е сред държавите с намален рейтинг от Fitch. През април рейтинговата агенция ревизира в посока надолу прогнозата си за растежа на БВП на България за 2020 г. от 3.2 % на минус 5.1%, но запази рейтинга на страната на ниво ‘BBB’.

Перспективата пред дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута пък беше понижена от „положителна“ на „стабилна“.