Британското правителство разпространи дългоочаквания пълен списък с държавите, за които от 10 юли отпада карантината за влизане в Англия. България не е в тази така наречена „зелена зона“, а българският посланик в Лондон Марин Райков смята, че отсъствието на България от този списък е аномалия.

В „зелената зона“ фигурират Испания, Италия, Франция и Германия, а също и някои балкански държави като Сърбия, Хърватия, Гърция и Турция.

В него фигурират общо 59 държави. От списъка на т.нар. "зелена зона" отсъстват и страни членки на ЕС като Румъния, Португалия и Швеция.

Българският посланик във Великобритания Марин Райков заяви пред БНР, че е изключително озадачен от този списък и е отправил в писмена форма молба до британските власти да споделят критериите, на основата на които е изготвен списъкът от страни и обяснение защо България не е в него. Според него това е аномалия.

Сред страните, които са на другия полюс и все още се считат за опасни от гледна точка на разпространението на COVID-19 (т. нар. „червена зона“) са Китай, Съединените щати, Швеция и Португалия.

Решението на правителството на Обединеното кралство разчиства пътя на милиони британски туристи да предприемат летни почивки, без да се притесняват да бъдат поставени под карантина, когато се върнат.

Пристигащите от страни с по-висок риск обаче ще трябва да се подлагат на карантина за 14 дни, според досегашното правило, което разгневи авиокомпаниите и туристическите компании.

Британското правителство заяви, че очаква страните, включени в списъка без карантина, да отвърнат реципрочно, като облекчат собствените си ограничения.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън подчерта, че правителството няма да се колебае да възстанови отново ограниченията, ако случаите с COVID-19 започнат отново да нарастват.

"Още не сме вън от опасност", настоя Джонсън и добави, че коронавирусът все още присъства в Обединеното кралство. Все пак премиерът призова ограниченията да бъдат премахнати "възможно най-скоро".

Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които определят собствените си здравни политики в рамките на Обединеното кралство, все още не са обявили планове за премахване на карантинните мерки за пристигащите от чужбина.

От днес (4 юли) в Англия отварят барове, ресторанти, кафета, хотели, фризьорски салони, кина и театри. Това се става в рамките на най-голямо облекчаване на карантина заради коронавируса, откакто беше наложена на 23 март. Падането на толкова много ограничения обаче поражда и загриженост, и се очаква допълнително разполагане на полиция.