Китай разшири определението на работа, така че да включва по-гъвкави форми на труд за новодипломираните, тъй като правителството изпитва затруднения с високата безработица заради икономическия спад вследствие на коронавируса.

Висшистите, които започват собствен бизнес, като създаването на онлайн магазини или работят на свободна практика - като блогъри и състезатели по електронни спортове, вече са считани за трудово заети, според документи на министерството на образованието на Китай от 29 юни.

Обхватът на заетостта вече включва и участието в програми за бизнес инкубатори, програми за намаляване на бедността и записване в армията, пише Bloomberg.

Хората в Китай трябва да работят поне по един платен час на седмица, за да бъдат считани за трудово заети, според Националното статистическо бюро.

От министерството молят университетите и колежите да се придържат към новите правила, когато събират данни за заетостта и да ревизират евентуални неверни данни. Подаването на невярна информация ще се наказва сериозно, казват от министерството, без да уточняват как.

Новите правила са в тон с призива през миналия месец на старши съветник на правителството, който призова за по-толерантно отношение към различните форми на работа и данните за безработицата.

10 професии, които ще бъдат хит през следващото десетилетие Някои от най-търсените професии могат да се практикуват от вкъщи или с плаващо работно време. Това показва проучване на американската платформа за търсене на работа FlexJobs

“Студентите не e необходимо задължително да започват работа в компания. Виждаме все повече и повече, че те имат голям избор, в това число и работата на свободна практика,” заяви Танг Мин, икономист и съветник на правителството.

“Те могат да отворят онлайн магазин в платформата Taobao или пък да се занимават с трансгранична търговия. Те могат да започнат собствен бизнес само с лаптоп и да създадат нова възможност за работа.”

Китай отчита рекордните 8.74 милиона новодипломирали се, които ще излязат на пазара на труда това лято. Това усложнява вече и без друго лошата ситуация на пазара на труда, на който има милиони хора без работа заради пандемията от коронавирус.

Официалната безработица в Китай е 5.9% за май, след като нивото й скочи до рекордните 6.2% през февруари заради вируса. Правителството се цели в “около 6%” безработица за годината, но изчисленията са изкривени, защото тя не включва много от мигриращите работници от провинцията.

Китайското правителство вече представи редица мерки в опит да запази официалната безработица ниска, в това число насърчаване на студентите да останат в университетите за следдипломно обучение и увеличавайки заетостта при определени професии, като учители в селските райони.