Германската логистична група Deutsche Post AG отчете 16% ръст на оперативната печалба за второто тримесечие и обяви, че ще плати на своите 500 000 служители по 300 евро бонус като награда за техните усилия по време на кризата с коронавируса.

Deutsche Post DHL, която е една от най-големите компании за пощенски и товарни доставки в света, трябваше дасе справя с голямо увеличение в броя на доставките по време на пандемията, въпреки че й бизнесът й с превоз на товари беше засегнат от забавянето на световната икономика.

Днес от Deutsche Post обявиха, че според предварителните данни оперативната й печалба за тримесечието възлиза на около 890 млн. евро, което е доста над средната прогноза на анализаторите за 811 млн. евро оперативна печалба.

От компанията казаха, че обемите са започнали да се възстановяват през второто тримесечие и че отчитат ръст в доставките вследствие на електронната търговия - както в международен план, така и в Германия.

От Deutsche Post очакват оперативна печалба в размер на между 3.5 и 3.8 млрд. евро за цялата година, която включва и изплащането на еднократен бонус на служителите на обща стойност около 200 млн. евро, който ще бъде отчетен в третото тримесечие, пише CNBC.

От Deutsche Post промениха средносрочната си прогноза и очакват да достигнат годишна оперативна печалба от 5.3 млрд. евро до 2022 г., ако световната икономика се възстанови бързо. Ако такова възстановяване не последва, от компанията прогнозират 4.7 млрд. евро оперативна печалба.

Компанията също така предлага изплащането на дивидент на стойност 1.15 евро на акция, колкото и през миналата година. Пълните й финансови резултати се очаква да бъдат обявени на 15 август.