Смъртоносна болест по свинете и пандемията от коронавирус вредят на производството на месо засега, но те няма да спрат разрастването на индустрията в следващото десетилетие, което се дължи до голяма степен на нестихващия апетит на света към пилешкото месо.

Глобалното производство на месо ще нарасне с 12% за десетилетието до 2029 г., като птичето месо ще допринесе с половината от този ръст, на фона на увеличението на производството в страни като Бразилия и Китай, според доклад на Организацията на икономическо сътрудничество и развитие и Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Производството на месо ще се възстановява постепенно до 2025 г., като тази година ще формира дъно, заради африканската чума по свинете и вероятния ефект от коронавируса, прогнозират от двете организации.

Ръстът в производството на месо е лоша новина за околната среда. Въглеродните емисии от селскостопанската индустрия се очаква да нараснат с 6% в следващото десетилетие, като отглеждането на добитък ще допринесе с най-много за замърсяването, се казва в доклада. Опазването на околната среда и здравните съображения принуждават много потребители в страните с високи доходи да наблягат на растителните храни, но хората от развиващите се пазари продължават да увеличават месото и млечните продукти в своето хранене.

Защо начинът, по който живеем сега, вещае още пандемии?Кризата с коронавируса съвсем ясно свари повечето правителства неподготвени, но специалисти по болестите предупреждават от десетилетия, че подобна катастрофална зараза предстои

Страните с ниски и средни доходи няма да преминат масово към растителна диета в следващото десетилетие, според Холгър Мати, икономист в Организацията по прехрана и земеделие.

Птичето месо е предпочитаният избор на потребителите в развиващите се страни, благодарение на по-ниските цени, според доклада.

Макар и световната консумация на месо да се очаква да расте, това обаче ще се случва с много по-бавни темпове, отколкото в миналото.