Германски учени планират да организират концерт на закрито с 4 000 души публика, за да проследят как се разпространява COVID-19 и да проучат дали големи събития на закрито могат да се провеждат безопасно.

Екипът учени от университета Мартин Лутър в град Хале набират хора за „коронавирус експеримент“ в зала в Лайпциг с певеца и текстописец Тим Бендзко на 22 август.

Посетителите на концерта ще бъдат с маски и ще носят устройство около врата си, което праща сигнал на всеки пет секунди, показвайки къде в залата се намират.

Учените също така ще използват флуоресцентен дезинфектант за ръце, за да определят в кои зони има най-голям допир, както и машини за сценичен пушек, за да установят каква роля играят изпаренията при разпространението на вируса.

„Опитваме се да разберем дали има нещо средно между старото и новото нормално, което ще позволи на организаторите да съберат достатъчно хора в зала за концерти, така че да не работят на загуба“, казва пред The Guardian доктор Шефан Мориц от университета Мартин Лутер.

Доброволците за проекта Restart-19 трябва да са на възраст между 18 и 50 г. и да са дали отрицателен тест за коронавирус 48 часа преди мероприятието.

Всеки ще присъства на три концерта, като първият ще бъде без правила за социално дистанциране, както беше преди пандемията, а за него ще се влиза само през два основни входа.

На втория концерт хората ще влизат през осем различни входа, а всяка втора седалка ще бъде блокирана.

За третия и последен концерт в залата с капацитет от 12 000 души ще могат да влязат само 2 000 души, като те ще седят на по 1.5 метра разстояние един от друг.

Участниците ще носят на врата си „устройство за проследяване на контакти“, което е с размера на кибритена клечка, което изпраща сигнал на петсекундни интервали и показва колко близо се намират до други хора в публиката.

Колко бързо вирус може да се разпространи в ресторант (видео)Интересен експеримент на японската национална телевизия и здравни експерти

Учените също така ще предоставят на участниците в експеримента флуоресцентен дезинфектант за ръце, така че да проследят кои повърхности са докосвани най-много и са „особено опасни“.

По време на събитието ще се използва и машина за сценичен пушек, за да се види дали вирусът се разпространява чрез аерозоли.

До вчера за експеримента се бяха записали 878 доброволци.

Разходите за събитието, които възлиза на 990 000 евро, ще бъдат покрити от федералните провинциите Саксония и Саксония-Анхалт, според The Guardian.

На уебсайта на университета Мартин Лутер екипът информира, че рискът от зараза с COVID-19 по време на концерта е „много малък“, но това не е невъзможно.

Учените казва, че искат да открият модел, по който да се организират големи събития, без да се застрашава животът на хората и се надяват да споделят резултатите през октомври.