Компаниите, в които поне една трета от ръководните длъжности са заети от жени, постигат значително по-добри финансови резултати. Това показва проучване на неправителствената организация The Pipeline, цитирано от BBC.

То е проведено сред 350-те водещи британски публични компании, включени в индекса FTSE 350.

Само 14 от тези фирми имат изпълнителни директори от нежния пол, а 15% от компаниите нямат нито една дама в борда на директорите.

Според основателя на The Pipeline Лорна Фицсимънс обаче организациите, в които има и жени на отговорни ръководни длъжности, разбират по-добре своите клиенти и в крайна сметка печелят повече.

Данните от проучването показват, че съществува драстична разлика в нормите на печалба между компаниите, в които има равенство между половете при мениджърските позиции и тези, в които няма.

Оказва се, че британските публични компании, които не са включили нито една дама в борда на директорите, имат средна норма на печалба от 1.5%, докато при тези, в които поне една от всеки три мениджърски позиции е заета от жени, същият показател достига 15.2%, или над 10 пъти повече.

В същото време анализът показва, че общият брой на жените директори в Топ 100 на британските публични компании е същият като този на хората, които се казват Питър - точно 6.

В списъка на финансовите директори броят на дамите е под 20 на сто, а 96% от инвестиционните мениджъри са мъже.

Карантината може да разшири разликата в заплащането на половетеПо време на кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, броят на жените, които са загубили работата си или са били принудени да работят по-малко, за да гледат децата си, е много по-голям, в сравнение с този на мъжете


Секторите, в които дамите заемат най-малък дял в управителните органи, са строителството и търговията на дребно.

Според Лорна Фицсимънс 80% от нискоквалифицираните позиции са заети от жени, които обаче почти никога не стигат до ръководни постове.

Според бившия британски министър-председател Тереза Мей, която също участва в проекта, няма логично обяснение за ниското представителство на нежния пол в управителните органи на британските корпорации.

"Всеки мъж, който заема длъжност като изпълнителен директор и който вижда 9 от 10 мъжки физиономии по време на управителния съвет на компанията, би трябвало да си зададе въпроса какво може да направи за бизнеса, така че в бъдеще той да е достъпен за неговите дъщери и внучки", смята Тереза Мей.

Според Ванда Мъри, която е изпълнителен директор на строителната компания Marshalls, инициативата за попълване на поне 30% от мениджърските позиции от жени е полезна, но всъщност дамите са най-слабо представени именно в средите на главните изпълнителни директори - хората, които в крайна сметка взимат решенията.